Forum Główne > Inne
Wskaźniki We8/We9
greg86:
Długo szukałem wszelkich informacji na temat stosowania wspomnianych w temacie wskaźników, jednak jedyne co znalazłem to odległości od miejsca obowiązywania zakazu pobierania prądu z sieci. Natomiast nigdzie nie znalazłem informacji, w jakich miejscach na sieci takowe wskaźniki się umieszcza. I z tym pytaniem udaję się do Was. Pomóżcie i powiedzcie co wiecie na ten temat.
Ra:
Specjalistą od sieci trakcyjnej nie jestem, ale według dostępnej mi wiedzy chodzi o uniknięcie ciągnięcia łuku elektrycznego na izolatorze. Silniki elektryczne są obciążeniem o charakterze indukcyjnym, w związku z czym w przypadku nagłego przerwania obwodu siła elektromotoryczna indukcji będzie przeciwdziałać zmianom prądu — pojawi się napięcie o dużej wartości. Lokomotywa jest przystosowana do rozłączania zasilania silników, natomiast przeniesienie tego procesu na pantograf może być szkodliwe dla niego lub drutu jezdnego.
greg86:
Czyli wnioskuję z tego, że wszystkie przejścia z jednego drutu jezdnego na drugi, gdzie łączą się dwa odcinki sieciowe są oznaczane We8/9?
Ra:
Tzn. jeśli między nimi jest izolator albo niezasilany drut.
greg86:
Hmmm... To mi pomoże :) Dzięki :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej