Forum Główne > Inne

symulator RWS Jedlová

(1/11) > >>

jageer:

--- Cytat: noname89 w 13 Maj 2011, 13:35:04 ---A ja mam inne pytanie;p

Bo tak się zastanawiam, czy dało by się zrobić symulator nast. wykonawczej? Z urządzeniami mechanicznie scentralizowanymi. Wiem, że jest taki czeski symulator, ale niestety w czeskim się nie łapię;p chyba że ktoś mi wytłumaczy;p a może znacie jakieś dobre symulatory tego typu?

Te czeskie symulatory na skomplikowanie zrobione nie wyglądają, więc może dało by radę stworzyć coś takiego, przenosząc na realia PKP ? ;)

--- Koniec cytatu ---

Chodzi Ci o RWS Jedlova? Kiedyś z Pawłem siedzieliśmy nad "instrukcją", ale to sobie tak przez GG tłumaczyliśmy co i jak, chyba, że Paweł to złożył w wersji PL. Jak coś pisz na PW służę pomocą.

mirekbrnosim:
Boże, przecież Jedlowa to kultowa stacja, nie wiem co tam można Panowie ruchowcy wam tłumaczyć, przecież ja stary h... maszynista nie będę chyba wam tłumaczyć podstawowych urządzeń zabezpieczenia ruchu pociągów, które były stosowane w Polsce, Niemczech i Czechach. Pomyśl, przecież te nowe urządzenia powstały na bazie tych starych urządzeń, nic się nie zmieniło od 200 lat musi być zgoda na jazdę pociągu między jednym posterunkiem zapowiadawczym a drugim. Tam też były stosowane podobne zabezpieczenia tyle, że nie (elektryczne i mechaniczne ale to trza wyjaśnić) elektryczne jak w "kostkach" ale mechaniczne. Jak masz problemy to pisz bezpośrednio do mnie.(Jedlowa, Beneszow tu pomoc). Tylko proszę o chwilę bo muszę sobie przypomnieć w razie czego ten symulator.http://www.k-report.net/discus/messages/238/2404.html?1304430624. Tylko w tedy nie było obwodów izolacji szyn. Tylko wszystko odbywało się na gębę i wzrok ale z wiekiem następował postęp. Pierwszym widocznym postępem to parowozy miały SHP.

noname89:

--- Cytat: Paweł w 13 Maj 2011, 21:34:42 ---Mnie ciekawi natomiast jak to działa i co siedzi w środku, np. jaką rolę w blokadzie stacyjnej spełniają te "Hradlove Zvonky".

--- Koniec cytatu ---

Nie wiem czy znasz czeski, jeśli tak to prawdopodobnie odpowiedź na to pytanie znajdziesz tu:

http://ejet.esterka.net/studium/ZATL3_vnitrni_casti_elektromechanika.pdf

mirekbrnosim:
Ten link jest chyba najlepszy jaki znalazł noname89, mam teraz łeb 6/9, jutro będę kontent i to wytłumaczę jak by był problem.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromechanick%C3%A9_zabezpe%C4%8Dovac%C3%AD_za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD.
Po prawej jest rysunek jak to jest. Kapniesz się o co chodzi. Takie urządzenia były i u nas a na pewno w południowej Polsce. Induktory które wzbudzały urządzenia zabezpieczające. Hradlo - to blok, blokada.

Paweł:

--- Cytat: mirekbrnosim w 13 Maj 2011, 22:36:05 ---Po prawej jest rysunek jak to jest. Kapniesz się o co chodzi. Takie urządzenia były i u nas a na pewno w południowej Polsce. Induktory które wzbudzały urządzenia zabezpieczające.

--- Koniec cytatu ---

Mówisz o tym aparacie z czarnymi tabliczkami blokowymi? Jak najbardziej takie urządzenia u nas są, i to bardzo popularne, tyle że to są akurat urządzenia niemieckie :) A my mamy urządzenia mechaniczne albo produkcji niemieckiej, albo krajowe, wzorowane na niemieckich. Ale tak czy inaczej widzę że znajdę tam sporo wyjaśnień dot. urządzeń czeskich (w sumie też pochodzenia niemieckiego, ale widać że działają na trochę innych zasadach), tylko muszę rozpracować czeską terminologię USRK.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej