Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)
Urealnienie symka.
EU07:
Hotel "Pod wjazdem"? :D
EN57-002:
--- Cytat: jageer w 22 Luty 2016, 19:27:31 ---Na pewnej bocznicy, za dobrych czasów 6-12h pod wjazdem stania, to była norma
--- Koniec cytatu ---
A ja tu o głupie 5min wystąpiłem...
Andrev:
--- Cytat: EN57-002 w 08 Luty 2016, 16:39:39 ---
--- Cytat: melis w 08 Luty 2016, 15:10:58 ---Ale powinieneś dostać informację o tym, co jest przyczyną braku wjazdu, tak?
--- Koniec cytatu ---
ale to ja, czy mech ma dostać tą informację?
Nie przypominam sobie, aby stacja trzymające skład po wjazdowym do 5min. informowała tylny post. czemu nie bierze.
--- Koniec cytatu ---
No, ale to właśnie na nas, jako wyprawiającym pociąg zgodnie z Ir1 ciąży wyjaśnienie dlaczego nie mamy tzw. "odbloku" - wszak zazwyczaj nie ma powtarzacza semafora przedniego post. następczego na naszym planie świetlnym/pulpicie:
§28 pkt11. Jeżeli po wyprawieniu pociągu blok początkowy nie odblokował się mimo, że według rozkładowego czasu jazdy pociągu powinno to już nastąpić, należy niezwłocznie dowiedzieć się o przyczynie nieobsłużenia bloku liniowego przez przedni posterunek następczy.
Po stwierdzeniu, że pociąg nie zwolnił toru szlakowego względnie odstępu, należy zastosować środki pomocnicze (zamknięcia pomocnicze i tabliczki ostrzegawcze), zgodnie z postanowieniami §49.
Czas tego postoju teoretycznie nas już nie powinien interesować. Z racji jednak faktu że tor szlakowy jest zajęty, a prowadzić powinniśmy po nim ruch pociągów pasażerskich, to trzeba przedsięwziąć pewne środki w celu ich przeprowadzenia.
Natomiast, tam gdzie prowadzony jest ruch tylko towarowy nie ma to większego znaczenia. No chyba że Panu Mechanikowi skończą się godziny i zechce zamknąć skład na szlaku.
melis:
Poza tym, np jeśli u nas skład stoi długo to posterunek, który go wysłał zapytuje co z pociągiem xxx. W związku z tym, my także powinniśmy mieć taką opcję. A to już takie proste, pewnie nie jest
krzysiuwroc:
A co byście powiedzieli, żeby w ramach urealnienia dodać do symka taką opcję jak Analiza Pociągu czy coś tego typu. Tak jak jest w nastawniach. Wiece o co mi chodzi. Rozumie, że to zajęłoby trochę czasu, ale może warto byłoby wprowadzić taką opcję w przyszłości.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej