Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

Centralka i nie tylko

(1/2) > >>

matek123:
Witam. Do czego na centralce służą przyciski w rzędzie przycisku połączenia (po)? Po czym mogę odróżnić który pociąg ma jechać w kierunku Testowa Fabrycznego Czy Zachodniego?

jageer:
Generalnie podobno te przyciski służyły do "zestawu głośnomówiącego" kiedyś na nastawniach z takimi centralkami dostawiali głośnik i mikrofon.

Jak to jak poznać, gdzie co jedzie? A od czego masz rozkład? Wilamowice-TF Zbyszki-Tz, reszta logicznie...

Zacha:
Na niektórych centralkach była jeszcze tarczka do wykręcania numerów, więc i te przyciski mogły mieć coś z tym wspólnego.
BTW: nie wiem, czy tak jest wszędzie, ale wywołać da się również drugim przyciskiem od prawej (w ISDR zostało to odwzorowane).

matek123:
Dziękuję za wyjaśnienie. Jak EN57 to co stoi na żeberku, a w rozkładzie jest jako nie potwierdzone przez dyspozytora to się je odprawia o godzinie podanej w rozkładzie? Jaki numer pociągu mają "węglarki do tw"? Jak zdefektuje lokomotywa to się przysyła dwie i jedna ciągnie pociąg a druga ściąga ją na szopę?

jageer:

--- Cytat: matek123 w 14 Maj 2011, 20:54:50 ---Dziękuję za wyjaśnienie. Jak EN57 to co stoi na żeberku, a w rozkładzie jest jako nie potwierdzone przez dyspozytora to się je odprawia o godzinie podanej w rozkładzie? Jaki numer pociągu mają "węglarki do tw"? Jak zdefektuje lokomotywa to się przysyła dwie i jedna ciągnie pociąg a druga ściąga ją na szopę?

--- Koniec cytatu ---

Węglarki do TW? Tam później jakiś pociąg przyjeżdża z podmianą węglarek. Nie pamiętam, który. Co do zdefektowanego loka przysyłam zawsze jedną lokomotywę, która zabiera pociąg. Skoro szopa jest w Ślemieniu (zakładamy taki wariant) to niech sobie tam później radzą ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej