Forum Główne > Urządzenia srk

Sygnały zastępcze na posterunku odgałęźnym

<< < (2/3) > >>

klon200:

--- Cytat: jageer w 31 Marzec 2016, 06:52:33 ---Szczerze, to nie kojarzę podg. z wyjazdowymi :)  Chyba, że po modernizacji zamontują "MOR" oszczędnościową wersję, bez SZtów ;)

--- Koniec cytatu ---

Z tego co wiem to w Sprowie było wydane odstępstwo z BAiT

jageer:
Szczerze? To mnie to nie interesuje i tego nie wiem, nie mam styczności zawodowej z tym biurem.
A co głowa, to inne pomysły. A SZ był jednym z wielu czynników tej tragedii. Jego "niezabudowanie" wcale nie oznacza, że nic by się nie stało. Kiedyś tam był odstępowy z blokadą jednokierunkową, a jak zrobili 2 kierunkową i pełne izolacje, sami widzimy, czy to podniosło bezpieczeństwo....

Paweł Piotr:
Paragraf 4, ust. 7 Ie-4(WTB-E10):
7. Liczba komór sygnałowych w latarni sygnalizatora świetlnego powinna być taka, aby
możliwe było wyświetlanie sygnałów wg. dokumentów [1] i [2], odpowiednio do potrzeb
ruchowych i funkcji sygnalizatora.
W komorę sygnału zastępczego mogą być wyposażane wszystkie semafory z wyjątkiem
semaforów odstępowych (samoczynnych i obsługiwanych).
--- Cytat: klon200 w 02 Kwiecień 2016, 13:34:45 ---No to zgodnie z obowiązującymi przepisami można stosować Sz na post odgł. czy nie ??

--- Koniec cytatu ---
;D ;D ;D

EN57-002:

--- Cytat: Paweł Piotr w 02 Kwiecień 2016, 13:54:35 ---Paragraf 4, ust. 7 Ie-4(WTB-E10):
7.

--- Koniec cytatu ---
Semafory na podg. są semaforami wjazdowymi, nie odstępowymi, więc w/g powyższego mogą byś Sz-ty stosowane. Jednak w zależności od sytuacji i "mody", a teraz po Starzynach i Sprowej, jest na niestosowanie, na nowych podg. nie daję się komór Sz. Tak jest np. w Paczynie, gdzie stację przebudowano na podg. bez komór Sz-ów. Częściowo za to jest odpowiedzialny "system" komputerowy, w którym na ekranie nie ma czegoś takiego jak powtarzacz semafora, tylko strzałka pokazująca wyświetlenie się sema na zezwalający.

Paweł Piotr:
W tym wątku padło pytanie:
Czy zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami na posterunkach odgałęźnych można stosować sygnały zastępcze + W24 ??
Odpowiedziałem na nie cytując odpowiedni przepis Ie-4(WTB-E10):
Paragraf 4, ust. 7 Ie-4(WTB-E10):
7. Liczba komór sygnałowych w latarni sygnalizatora świetlnego powinna być taka, aby
możliwe było wyświetlanie sygnałów wg. dokumentów [1] i [2], odpowiednio do potrzeb
ruchowych i funkcji sygnalizatora.
I nigdzie w przepisach nie znalazłem żadnego zapisu, który mówi, że nie wolno, albo że nie stosuje się, bo Starzyny, Sprowa, czy inna Paczyna...
Cała ta dyskusja, także na sąsiednich forach, dotycząca tego tematu, pokazuje, jak duży jest bałagan i jak duża jest dowolność w stosowaniu przepisów, a to jest niestety smutne..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej