Forum Główne > Urządzenia srk
Kolejność nastawiania semaforów - tablica zależności
jageer:
Po zaczerpnięciu porady, jednak KpzE wystarczy, SE w sumie nic nie daje, raczej nie ma opcji, żeby się semafor wygasił, a przekaźnik nie odpadnie ;)
Hako:
--- Cytuj ---Zobacz na platformę przetargową PLK (...)
--- Koniec cytatu ---
Pogrzebałem pogrzebałem i znalazłem, i ten 1 GB (choć to nie jest komplet Łaz a jedynie część w której tam robili modyfikacje).
Ale wygrzebałem za to komplet rysunków w "Przebudowa urządzeń srk na st. Puszcza Mariańska, linia kolejowa 12 Skierniewice - Łuków"...
I tutaj powiem wam jedno, jestem dosłownie załamany, bo o ile na pierwszy rzut oka rysunki są piękne, cyfrowe (bo co ciekawe z 2015r) to jak się lepiej przyjrzeć to strasznie niechlujne, literówki w nazwach przekaźników itd. itd. brak kilku obwodów (lampki ItP i ItR) i ogółem błędy w obwodach. (np. w semaforze D nie zgaśnie czerwone przy jeździe na wprost. (wiem bo próbowałem to zasymulować)
--- Cytat: jageer w 31 Październik 2016, 09:54:00 ---Po zaczerpnięciu porady, jednak KpzE wystarczy, SE w sumie nic nie daje, raczej nie ma opcji, żeby się semafor wygasił, a przekaźnik nie odpadnie ;)
--- Koniec cytatu ---
A gdyby KpzE się zaciął?
Btw, zdaje mi się chyba że tak naprawdę konkretnych rozwiązań problemu będzie tyle ile inżynierów to projektujących. Tak samo można by się teraz pogłowić o sytuacje z dwoma semaforami odnoszącymi się do dwóch sąsiednich torów i postawionych w jednym międzytorzu, zgodnie z instrukcjami na jednym może być sygnał zezwalający tylko wtedy gdy drugi też się świeci. Album i przykłady w książkach też tego nie przewidują.
jageer:
W sensie, że zestyk będzie przyciągnięty? A semafor nie postawiony? Niewykluczone, ale to jak z trafieniem szóstki w totka.....
Co do obwodów "Dziwnych" - ja widziałem taki, że po utwierdzeniu przebiegu, "odpadał" obwód od dzwonka Kr ;) Fakt, niby przy utwierdzonym nie powinno być "rozprucia", ale gdyby coś uciekło z boku itp...
Hako:
Wpadłem właśnie na jedno rozwiązanie uzależnienia kolejności nastawiania semaforów. Tak konkretnie to w schematach sbl typu Ea (do znalezienia np. w serwisie z lubiącym kołowrotki zwierzątkiem w logo :D).
Sytuacja co prawda dotyczy semafora wjazdowego na szlak, i wygląda tak (interesujący fragment oznaczony gwiazdką):
Czyli podsumowując, w szeregu z przekaźnikiem sygnałowym semafora nastawianego jako drugi trzeba wrzucić zestyki SX, KpzX i rozwierny KcX, gdzie X to semafor nastawiany jako pierwszy.
matek123:
--- Cytat: Paweł w 30 Październik 2016, 12:04:03 ---Zobacz na platformę przetargową PLK, przy przetargach na przebudowy czasami trafiają się ciekawostki. Wygrzebałem tam np. 1GB skanów dokumentacji srk Łaz i Zawiercia (plany stacji, pulpitów, schematy obwodów...).
--- Koniec cytatu ---
A czy niechcący trafiłeś na jakieś plany stacji z przetargu na Rail Baltica (szczególnie Małkinia i Tłuszcz)?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej