Forum Główne > Testowo

Jak podać sygnał Ms2?

<< < (5/9) > >>

czako:
Przepraszam,że Was tak męczę,ale spać przez to nie mogę  ;D Jak napisać stacji Ślemień,że pociąg ... odjechał? Bo mogę tylko wysłać wiadomość,że pociąg ... odjedzie o godz.  ... .Ślemień nie pyta mi się,czy droga dla pociągu ... jest wolna,tylko wysyła,że pociąg ... odjechał.A ja wysyłam Ślemieniowi zapytanie czy droga dla pociągu ... jest wolna.Czy w takim razie dla ruchu pociągów na szlaku dwutorowym nie trzeba się pytać czy dla pociągu nr ... jest wolna?

rustsaltz:
wklepujesz numer i dajesz "odjazd". Sbl jest podstawą prowadzenia ruchu, w związku z tym nie musisz pytać o zgodę (o ile urządzenia są sprawne, nie wyprawiasz pociągu do kilometra i z powrotem, po torze lewym, nie brakuje plomb w wymaganych miejscach itd., Ir-1 w paragrafie 29 mówi o prowadzeniu ruchu przy wykorzystaniu sbl, możesz sobie poczytać :-) )

czako:
Dzięki.Poczytam :)

jageer:
Generalnie przy 2 torach jeden jest "twój" czyli, ten po którym ty wyprawiasz od siebie, dzwonisz i podajesz tylko nr pociągu, który odjedzie. I nieważne, czy to jest SBL, półsamoczynna. Oczywiście nie dotyczy TZP (telefoniczne zapowiadanie ciapągów). Oczywiście piszę, gdy urządzenia działają sprawnie i prowadzimy ruch po torze właściwym.

Paweł:
Jeżeli chodzi o telefonogram "Pociąg ... odjechał" - skasuj pole z godziną. W tym wypadku jest zbędna, ponieważ przy SBL w dzienniku ruchu nie notuje się godzin odjazdu z sąsiedniego posterunku/przyjazdu do sąsiedniego posterunku i jest to jedynie informacja o numerze pociągu (chyba że ruch prowadzony jest na TZP w odstępie posterunków zapowiadawczych).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej