Jako nowy forumowicz (101
) witam wszystkich. Symulatora używam od miesiąca. Wcześniej dość mocno eksploatowałem "Symulator USRK typu E1 na stacji Osielec (v1.06)". Stopniowo wgryzam się w tajniki sterowania ruchem kolejowym (wcześniej jeździłem w różnych symulatorach jako maszynista np. BNFC) i zaząłem się interesować samymi urządzeniami SRK. Symulator ISDR to prawdziwy "odjazd"
.
Mimo słów pochwały dla jego autorów (wykonali potężną robotę), mam pewne uwagi i nadzieję że wynikają one z mojej skromnej jeszcze wiedzy na temat USRK.
Na stacji Ślemień zdarza się im często nie wysłać składu figurującego w SWDR. Trochę nauczyłem się korzystać z narzędzia "Diagnostyka", i pomimo że minęła już godzina wysłania składu, w okienku diagnostyki nie ma jego numeru. Raz wydałem do Ślemienia dyspozycję zatrzymania pewnego składu, lecz pomimo usilnych moich starań nie puścili go (w okienku diagnostyki figurował z dodatnim, przyrastającym czasem w jego liczniku) gdy anulowałem wstrzymanie.
Jeśli chodzi o SWDR, to właściwe kolory podświetlenia danej pozycji w rozkładzie uparcie zmieniają się na niebieskie podświetlenie, gdy tylko zmienić (myszką czy strzałkami na klawiaturze) na inną pozycję w rozkładzie. Prawidłowe kolory wracają, gdy przełączę się na zakładkę "Opis pociągu" i z powrotem na "Wykaz pociągów".
Trochę tu pomarudziłem - być może powyższe problemy znane są już autorom programu - nie jest to głos krytyki z mojej strony.