Forum Główne > Inne
pulpit kostkowy 3d
Ra:
Najtańsze z solidniejszych są MSW21 (cena około 1.50 zł). Stosowane w myszkach, więc można mieć pewną ilość z odzysku. Na przełącznik dwustanowy potrzebne by były dwa. Do tego trzeba by opracować dźwigienkę, prowadnicę i mocowanie tego wszystkiego.
Inna możliwość to dźwigienkowy MTS223 (cena około 2zł). Niestety zdjęcia na różnych stronach podają różny wygląd.
brian-82:
Dołączę się do dyskusji. Do celów modelarskich wraz z kolegą zrobiliśmy taki pulpit:
http://forum.modelarstwo.info/viewtopic.php?f=43&t=6493&start=75
Blat można wykonać z pleksi (+ laserowo wycięte odtwory na przełączniki, diody, etc). Na to zamówiliśmy naklejkę z zaprojektowanymi "szczelinami". U nas akurat pulpit wygląda jakby był hybrydą z jakimś planem świetlnym stosowanym w mechanicznych srk, ale generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprojektować nalepkę jak najlepiej imitującą kostki. Prawdopodobnie do następnej makiety coś takiego powstanie.
Co do przełączników to jest k..a. My używamy tych (ON)-OFF-(ON). Te oryginalne, jeśli nadal są produkowane, to zapewne przez jedną/dwie firmy w Polsce. Ceny są pewnie zaporowe, bo to do zastosowań specjalistycznych.
jageer:
Koszt jednej kostki (nowej) to ok 300 zł. Podobnie jest z przyciskami i licznikami.
Jedyna opcja--> Załatwienie zdemontowanego pulpitu, jednak z tym, też jest problem, bo PKP sobie zostawia na części zapasowe...
Paweł:
--- Cytat: brian-82 w 24 Wrzesień 2011, 21:09:42 ---Dołączę się do dyskusji. Do celów modelarskich wraz z kolegą zrobiliśmy taki pulpit:
--- Koniec cytatu ---
Skoro już mamy improwizować, to ja bym bardziej widział pulpit podobny do tych stosownych w urządzeniach mechanicznych - powtarzacze kontroli położenia zwrotnic i odcinków izolowanych punktowe, a nie szczelinowe; zamiast przełączników po dwa przyciski - np. + i -, wA i oA, wSzA i oSzA - zresztą tak właśnie wyglądały pierwsze urządzenia typu E, kiedy jeszcze nie było pulpitów kostkowych (początek lat 50 - do niedawna jeszcze takie coś działało na podg. Michałów, były to pierwsze urządzenia E na PKP, nie wiem niestety jakie są ich dalsze losy).
matek123:
Witam. W internecie natknąłem się na opis prowizorycznych urządzeń sterowania ruchem kolejowym. http://semaforek.xt.pl/inne/TGA1.pdf
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej