Forum Główne > Ruch kolejowy

Dziwna sytuacja

<< < (7/12) > >>

EN57-002:
Po pierwsze:
- nasza dysputa rozpoczęła się od zadania pytania, w jakim kontekście jest użyte słowo jakość, bowiem, jak później napisałem nie powiązałbym tego wyrazu z wyświetlaniem (nadawaniem) danego obrazu sygnału na semaforze świetlnym
Po drugie:
- nie wchodziłem w ogóle w szczegóły budowy, czy układu komór semafora świetlnego i ile potrzeba ich do prawidłowego wyświetlania (nadawania) sygnału świetlnego stąd rysowanie symafora, który miałby być jedynym możliwym przypadkiem nie jest tu tematem rozmowy. Być może w wolnej chwili narysuję, ale nie udowodnię, że jest to jedyny możliwy i co dalej?
Po trzecie:
- poczytałem o słowie "jakość" (jak zaleciłeś) i za wikipedią: "W współczesnym społeczeństwie przemysłowym, liczne nowe definicje kładą większy nacisk na jakość produktów określonych przez ich wartość użytkową, czyli w konsekwencji na społeczne aspekty użyteczności
technologii i usług.
Przykładowo jakość eksploatacyjna to zespół właściwości i charakterystyk wyrobu, określający rzeczywisty stopień spełnienia aktualnych wymagań użytkownika (według normy ISO 8402)"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jako%C5%9B%C4%87
Po czwarte:
- zdaje sobie sprawę, że ten wyraz ma więcej znaczeń (choćby jakość życia), ale jak napisałem

--- Cytat: EN57-002 w 15 Luty 2018, 10:46:09 --- tylko do użycia, do konkretnych obrazów sygnałowych słowa "jakość", którego bym z tym, po prostu, nie powiązał. (...) bez wchodzenia w szczegóły jakie i ile do tego potrzeba komór.

--- Koniec cytatu ---
Zadanie, to może być inne. Jak na familiadzie zrobienia ankiety z czym ludziom kojarzy się słowo "jakość". Ciekawe ile osób powiązało by to z wyświetlaniem (nadawaniem) konkretnego sygnału na semaforze świetlnym, czy sygnalizatorze drogowym.
Po piąte:
- zacząłem w ogóle tą rozmowę, bowiem wcześniej wyczytałem w Twoim poście

--- Cytat: Paweł Piotr w 06 Luty 2018, 14:28:50 ---Twoja odpowiedź: Pyt.1-Ir1 §52,u.19,p.3
Taka ustawa nie istnieje, paragraf 52 kończy się na ustawie 8.

--- Koniec cytatu ---
Dla mnie to wygląda tak:
- ustawa
- rozdział
- artykuł
- paragraf
- ustęp
- punkt
- litera
 chyba, że i w tym względzie mam jakieś zaległości.

Kacper9:
Chyba chodzi o tą definicje za słownikiem PWN: "filoz. «istotne cechy przedmiotu wyróżniające go spośród innych".

Paweł Piotr:

--- Cytat: EN57-002 w 16 Luty 2018, 10:11:58 ---Po pierwsze: (...) ...
--- Koniec cytatu ---
No cóż, przyjacielu, widzę, że przy Twojej ogromniastej erudycji, elokwencji i głębokiej (by nie powiedzieć - przenikliwej) znajomości tematu nie mam najmniejszych szans...
Mogę jedynie zacytować fragment znanej kiedyś reklamy telewizyjnej: a świstak siedzi i zawija te sreberka, zawija, zawija...

jageer:

--- Cytat: Paweł Piotr w 14 Luty 2018, 16:02:13 ---Ilość sygnałów = ilość obrazów sygnałowych; jakość = konkretny obraz sygnałowy.

--- Koniec cytatu ---

Sorry, bo też się pogubiłem, rozumiem, że np sygnał wątpliwy np. choinka, gdzie świeci jednocześnie Z-P-P-B jest liczona jako ilość sygnałów?
Wg nowych instrukcji, to semafor podaje sygnały, czy wyświetla (czy wręcz emituje bądź wskazuje)?

EN57-002:

--- Cytat: jageer w 16 Luty 2018, 16:24:26 ---Wg nowych instrukcji, to semafor podaje sygnały, czy wyświetla (czy wręcz emituje bądź wskazuje)?

--- Koniec cytatu ---
Na razie nadaje, ale pewnie po kolejnej zmianie będzie emitował...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej