Forum Główne > Ruch kolejowy
Wjazd na tor zamknięty
Ecik:
Witam,
Mam mały problem ponieważ nie mogę dojść do tego jak to jest z tym wjazdem na tor zamknięty i wyjazdem z toru zamkniętego.
Powiedzcie mi proszę czy na wjazd na tor zamknięty potrzebuje sygnał zezwalający Sz + rozkaz S
a na wyjazd z toru zamkniętego Sz LUB Rozkaz S czy jak??
W Ir-1 pisze ale nie mogę zbytnio tego ogarnąć.
Pozdrawiam
jageer:
--- Cytat: Ecik w 20 Luty 2018, 15:25:00 ---W Ir-1 pisze ale nie mogę zbytnio tego ogarnąć.
--- Koniec cytatu ---
No i jest tam wyjaśnione kilka opcji, w zależności od dokładnej sytuacji.
Ja z kolei podpinam się i mam pytanie, czy na przejazd pojazdu dwudrogowego (ATLAS) należy zamknąć tor? Pomimo, że pojazd jedzie bez wykonywania prac jeszcze dalej, niż do następnego posterunku....
Ecik:
To jeśli możesz to podaj mi te "kilka opcji" bo ja tego tam nie potrafię znaleść
IZKR IZ:
No nawet jak jedziesz na semafor na zamknięty to rozkaz musisz mu wydać z informacją o jeździe po torze zamknietym.
Na semafor jedziesz gdy jedziesz do następnej stacji.
Jak do kilometra to na rozkaz jedziesz chyba że nie ma blokady liniowej wtedy na semafor.
Wjazd z zamkniętego w zależności od tego co stoi przy torze, może być Sz, semafor (gdy nie będzie oddziaływać na blokadę) i rozkaz. "Pierwszeństwo" daniem zezwolenia jest semafor - gdy nie możesz podać go to wtedy Sz, a jak Sz nie możesz dać to rozkaz.
IZKR IZ:
No PSD jest taborem specjalnym i kursuje na zasadach ustalonych dla pociągów. Jedynie stosować telefon chyba możesz jak nie oddziałowuje na urządzenia. Nie widzę zasadności zamykania toru dla niego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej