Forum Główne > Ruch kolejowy
Wjazd z toru lewego
EN57-002:
To jest tak jak w wielu zawodach. Jest tzw. rasowy kierowca, który (to dziś modnie używane słowo "ogarnia" prowadzenie pojazdu i nie tylko, bo prace silnika, działanie innych urządzeń, ogólnie dbałość o pojazd itp.) i taki który porusza się do przodu i też jest kierowcą.
Na kolei też są osoby, które się nią interesują, przyswajają nowinki, ogarniaja i, co najważniejsze, rozumieją jej działanie, urządzeń, zastosowanie przepisów, ich znaczenie, nadto pracują i są tacy, którzy są znajomymi od znajomych, dostali się na stanowisko przez znajomości, bo se posiedzisz na nastawni i "trochę" popracujesz i będzie leciało.
Stąd wjazd z lewego dla niektórych do rozkaz pisemny "S".
Sam "przerobiłem" osobę, która zdawała autoryzację na posterunku i totalnie nie ogarniała, choć przeszła m.in. przez "moje" ręce (a starałem się jak mogłem) i było mi trochę wstyd że miałem w tym udział (autoryzacja była u mnie na służbie). Dziś jest ISDR (wiem, skrót jest już inny). No i co?
jageer:
--- Cytat: EN57-002 w 16 Marzec 2018, 19:22:23 ---Na kolei też są osoby, które się nią interesują, przyswajają nowinki, ogarniaja i, co najważniejsze, rozumieją jej działanie, urządzeń, zastosowanie przepisów, ich znaczenie, nadto pracują i są tacy, którzy są znajomymi od znajomych, dostali się na stanowisko przez znajomości, bo se posiedzisz na nastawni i "trochę" popracujesz i będzie leciało.
--- Koniec cytatu ---
A myślisz, że ilu kierowców sięga po kodeks drogowy po nowelizacji przepisów? Tak samo zmieni się np. Ir-1, Ie-1...... coś opowiedzą na szkoleniach i na tym się w większości przypadków kończy, a potem zdziwienie, że 20 lat robił tak, a teraz jest inaczej....... I potem masz różnego rodzaju zdarzenia (już nie będę wymieniać jakie).
Jakbym miał wrócić do ruchu, to sam bym teraz miał wielki problem z przypomnieniem wielu rzeczy....
Paweł Piotr:
--- Cytat: zolwik w 16 Marzec 2018, 17:51:35 ---Wjazd z toru lewego to rozkaz N
--- Koniec cytatu ---
Tu trzeba dokładnie zaznaczyć:
Przy liniowej blokadzie jednokierunkowej - rozkaz N; przy liniowej blokadzie dwukierunkowej - rozkaz S.
yhym:
Gdzie dokładnie pisze, że wjazd na blokadzie dwukierunkowej to S?
Ja widzę jedynie §53 ust 12:
--- Kod: ---12. Wjazd pociągu z toru szlakowego lewego z kierunku przeciwnego do zasadniczego na stację lub posterunek odgałęźny z semaforem wyjazdowym dla danego kierunku jazdy może nastąpić, gdy:
1) na semaforze wjazdowym, odnoszącym się do toru lewego, podano sygnał zezwalający lub sygnał zastępczy „Sz”,
2) na sygnalizatorze sygnału zastępczego odnoszącego się do toru lewego, podano sygnał zastępczy „Sz”,
3) jeżeli nie ma lub nie można podać sygnału wskazanego w pkt 1 i 2
– gdy doręczono drużynie pociągowej rozkaz pisemny „N” zezwalający na wjazd pociągu lub przekazano jego treść za pomocą urządzeń łączności.
--- Koniec kodu ---
oraz §58 ust 5 pkt 2(Odnośnie rozkazu N)
--- Kod: --- zezwolenie na wjazd pociągu z toru szlakowego lewego (z kierunku przeciwnego do zasadniczego), przy którym nie ma semafora wjazdowego lub innego urządzenia sygnałowego albo gdy nie można na nich podać odpowiedniego sygnału
--- Koniec kodu ---
zolwik:
--- Cytat: Paweł Piotr w 17 Marzec 2018, 14:56:09 ---
--- Cytat: zolwik w 16 Marzec 2018, 17:51:35 ---Wjazd z toru lewego to rozkaz N
--- Koniec cytatu ---
Tu trzeba dokładnie zaznaczyć:
Przy liniowej blokadzie jednokierunkowej - rozkaz N; przy liniowej blokadzie dwukierunkowej - rozkaz S.
--- Koniec cytatu ---
A na podstawie czego tak twierdzisz?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej