Forum Główne > Inne
Pytanie o badania wzroku.
mr-honest:
Witam Was.
Piszę ponieważ nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi jak to jest z tym badaniem wzroku przed przyjęciem na dane stanowisko. Według rozporządzenia z końca 2014 roku nie będąc zatrudnionym wcześniej na stanowisku dyżurnego ruchu, nastawniczego, kierownika pociagu, rewidenta, dróżnika czy automatyka wymaganie co do odczytu bez korekcji wynosi 0.4/0.2. Wygląda więc na to że wymagania zostały drastycznie zmniejszone? Jak to interpretować względem tablicy u okulisty w medycynie? 0.4 może być na jedno oko, 0.2 na drugie czy na przykład 0.2 na oba? Bo według tablic które obczailem w internecie 0.2 to są fest kobyły, 0.4 zresztą też (drugi lub czwarty rząd od góry tablicy). Więc w zasadzie praktycznie ślepy może przejść wstępne badania? Dobrze interpretuje? Wcześniej było bodajże 0.8 więc to już 8 rząd od góry, literki male. Jak to więc wyglada?
jageer:
--- Cytuj ---2. Wymagania dotyczące narządu wzroku
2.1. Konieczne jest spełnienie następujących wymagań dotyczących narządu wzroku:
2.1.1. ostrość wzroku:
2.1.1.1 w przypadku osób, które nie były dotychczas zatrudnione na danym stanowisku
kolejowym:
2.1.1.1.2. z korekcją 0,8/0,6 (korekcja ±3,0 Dsph), bez korekcji 0,4/0,2 – w odniesieniu do
stanowisk: kierownik pociągu, rewident taboru, dyżurny ruchu, nastawniczy, toromistrz,
dróżnik przejazdowy oraz automatyk,
--- Koniec cytatu ---
Jak widzisz wszystko widzisz 1,0, potem jest chyba 0,8 itd, każda linia z większymi literkami (cyferkami) to mniej o ileś tam 0,X. Najlepiej idź do okulisty, niech Ci sprawdzi, to się dowiesz jaką masz ostrość widzenia. Albo zapytaj po prostu jakoś w kolejowej medycynie, być może i nawet "zwykły" okulista będzie wiedzieć....
mr-honest:
Jaką mam to wiem bo na ostatnich badaniach wyszło 1.0. a więc odczytałem ostatni rząd. Pytam tylko hipotetycznie, bo zmieniając stanowisko na przykład z nastawniczego na dyżurnego badania są robione znowu wstępne, a nie okresowe. A więc nie wiadomo jak może być za pare lat z bardziej rygorystycznymi wstepnymi. Patrząc jednak na pierwszą lepsza tablice w internecie np https://www.google.pl/search?client=ms-android-samsung&tbm=isch&sa=1&ei=ZT_nWqLqJcyYkwXiuab4BA&q=tablica+badania+wzroku&oq=tablica+bada&gs_l=mobile-gws-wiz-img.1.0.0l5.13404.15170..16229...0....303.1286.2-4j1..........1.........41.IsUQFWNr3E8%3D#imgrc=Isu_83EDOfvUwM:
To 0.2 i 0.4 to odpowiednio drugi i czwarty rząd od góry a więc fest kobyły, gorzej by było z ustawiaczem czy manewrowym na start.
jageer:
No niestety tak jest, ja z się do ruchu przyjmowałem lat temu hoho, to obowiązywała I kat wzroku, chyba 0,8 na każde oko (bez korekcji). Teraz na "moje szczęście" badania kolejowe mnie nie obowiązują. Ale, z tego co wiem, to jeżeli masz podane 0.4/0.2 no to minimum tym jednym okiem musisz widzieć to 0,4.
arhan:
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu to się podepnę do tego ;)
Wracam na kolej po 26 latach. Po aplikacji na nastawniczego powiedziano że szkoda na nastawniczego i od razu na dyżurnego.
Badania wzroku bez zastrzeżeń, słuch też. Pozostały mi tylko testy u psychologa. Jest ich sporo w necie ale może podpowiecie które są najbardziej zbliżone do tych na badaniu.
I teraz pytanie najważniejsze. 23 lata temu przeszedłem mały zabieg operacyjny kręgosłupa. Ne ma z tego powodu żadnych dolegliwości ani ograniczeń. Czy taki zabieg mnie dyskwalifikuje u lekarza ogólnego. Neurolog nie widzi przeciwwskazań. Coś podpowiecie w tym temacie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej