Forum Główne > Ruch kolejowy
Pociągi towarowe
EN57-002:
Tu, w przeciwieństwie do przepisów, interpretacja, kto jak postrzega symulator, jest dalece dowolna. Stąd ktoś może się bardziej wczuwać, ktoś mniej, co często widać w filmikach na yt. gdzie osoby młode "zmagają" się z tą "grą".
Wracając do meritum sprawy, to w swoim RJ nie skupiałem się w ogóle na podziale poc. w nazewnictwie literowym. Skupiłem się na określeniu ich w/g starej dość przejrzystej numeracji.
Może zrób w ogóle RJ, który będzie działał, a na koniec możesz dopisać określenia literowe poc. Z tym pierwszym jest bardzo często problem.
Paweł Piotr:
--- Cytat: EN57-002 w 21 Maj 2018, 22:30:36 ---Tu, w przeciwieństwie do przepisów, interpretacja, kto jak postrzega symulator, jest dalece dowolna. Stąd ktoś może się bardziej wczuwać, ktoś mniej, co często widać w filmikach na yt. gdzie osoby młode "zmagają" się z tą "grą".
--- Koniec cytatu ---
I tutaj się mylisz. Jeśli ktokolwiek postrzega symulator ISDR jako zabawkę, potknie się na pierwszej losowej usterce. Ten symulator można śmiało porównać do symulatorów dla maszynistów lub pilotów - na szczęście niedostępnych dla przypadkowych szaleńców i amatorów komputerowych gier. Ten symulator ma czemuś służyć, oprócz bezmyślnemu przyciskaniu guziczków. A do tego potrzebna jest wiedza. Nie tylko znajomość dokumentacji symulatora, bo bez podstawowej wiedzy o kolei (w szerokim spektrum) sama dokumentacja gry jest niewystarczająca. To jest oczywiście tylko moje zdanie, bo żyjemy w wolnym kraju i każdemu wolno kupić sobie strzelbę i zrobić sobie krzywdę..
Meril:
@Paweł Piotr, To że symulator jest zaawansowany wcale nie znaczy że to nie jest zabawka. Nawet jeśli może służyć do nauki to nadal jest nauka przez zabawe.
@EN57-002, Ja robię rj dla Liskowa. Ruch pasażerski zrobiłem na bazie realnej stacji (mocno zmodyfikowałem, bo Lisków jest bardzo nietypowy...), ale natrafiłem problem z towarowymi. Wstępnie mogę dać wszystkie przejeżdżające pociągi TM i TN, ale nie dokońca wiedziałem co robić z wyprawianymi pociągami. W miare się rozjaśniło, najwyżej dostanę opieprz że ten rozkład jest bez sensu ;D w sumie nie wiem czy go udostępnie, czy tylko dla siebie :-[ W każdym razie dzięki za pomoc, jeszcze dużo roboty by chociaż testować.
Meril:
Mam kolejne pytania. Rozruszam trochę to forum bo cicho strasznie ;D
Czy jak pociąg intermodalny TD wraca z punktu przeznaczenia to wracają puste platformy, czy zazwyczaj się przeładowuje i z powrotem inne kontenery wiozą? Jeśli platformy to również jedzie jako TD? Bo się zastanawiam czy liczą się jako przewóz intermodalny.
zolwik:
to zależy czy jest coś na powrót, różne są sytuacje.
Czasami jedzie ładowny tam i z powrotem, czasami tylko w jedną stronę, podstawianie próżnych platform może odbywać się jako TK
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej