Forum Główne > Urządzenia srk

Zawórki blokowe i inne pierdółki.

(1/2) > >>

centarail:
Witam.
Mógłby ktoś wskazać jakieś lektury poruszające tę jakże ciekawą dziedzinę automatyki? Potrzebowałbym też materiałów które mówią jak to wszystko się odbywa. Ktoś zapyta co to obchodzi ruchowca - no po części ma rację, ale pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny usterki to pół sukcesu patrząc na umiejętności niektórych automatyków z urzędów pracy. Z góry dziękuję za pomoc.

jageer:
Na allegro można znaleźć dużo książek o srk mechanicznych.
Co do samej zasady działania - ja dopóki nie zacząłem grzebać w urządzeniach to myślałem, że wiem dużo z książek, jednak praktyka to praktyka ....

EN57-002:
W miarę przystępnie urządzenia mechaniczne opisane są w:
Antoni Mikulski - "Mechaniczne urządzenia zabezpieczenia ruchu kolejowego." WKŁ W-wa, 1979.

Poglądowo z duża ilością rysunków, dziś już b. trudna do zdobycia, właśnie z powodu pożądania jej przez automatyków:
Antoni Mikulski - "Elektromechaniczne urządzenia bezpieczeństwa ruchu pociągów". WK Wa-wa, 1955 (wyd. 2 w czerwonej oprawie) lub z 1954 [bardziej ubogie (wyd. 1 w niebieskiej oprawie)].  Obie pozycje to powiększony format A4.

Oczywiście można jeszcze skorzystać z:
Tad. Ważyński, St. Karaś - "Urządzenia zabezpieczenia ruchu pociągów" t. 1 (część mechaniczna) i 2 (urządzenia elektryczne) wyd. 1961 poszerzone lub to samo, wyd. 1964 już bardziej ubogie.

Bardziej przystępnie napisane jest w Mikulskim z 1979 r, i jak to uda Ci się zdobyć, to życzę owocnego poszerzania wiedzy.

centarail:
Dzięki bardzo za wskazanie tych źródeł. Póki co udało się załatwić Mikulskiego - na chomiku jest cała jego 296-stronicowa książka elegancko zeskanowana w formacie .pdf. Z resztą jest taki problem że jest tylko na archiwum allegrowskim, na chomiku nie ma także ciężej będzie to zdobyć, ale przejrzałem kilka stron autorstwa Pana Antoniego i już mi się ta książka spodobała. Wszystko opisane jak "krowie na rowie" i o to właśnie chodzi. Jeszcze raz serdecznie dziękuję koledze EN57-002  :)

centarail:
A czy jeśli chodzi o suwakowe USRK znajdę podobne lektury? Niestety powoli tracę nadzieję, bo wklepując w wujka google frazy: "suwakowe USRK", czy "suwakowe urządzenia sterowania ruchem kolejowym", czy też "suwakowe USRK książki" nic nie ma :/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej