Forum Główne > Ruch kolejowy
Absurdy kolejowe
Paweł Piotr:
Jadę z Nakła Śląskiego w kierunku Radzionkowa po torze z zieloną strzałką - która tarcza ostrzegawcza jest dla mnie?... :-\
Paweł Piotr:
Chciałbym wjechać do Radzionkowa od strony Nakła Śląskiego - wskazania którego semafora mam respektować? ... :-\
jageer:
Od kiedy zawodowo w tym siedzę, nie dziwi mnie nic. Obecnie BAiT zabrania stosowania W15 dla sygnalizatorów. Dochodzi do takich absurdów, że nawet trzeba pisać o nietypowe wskazniki, bo nikt np nie przewidział wersji niskiej w11p
Paweł Piotr:
Od kiedy istnieje kolej w Polsce, pojawiły się wskaźniki uprzedzające maszynistę o zbliżaniu się do tarczy ostrzegawczej, dzisiaj zwane W 11. Były one SYMETRYCZNE w pionie (ukośne pasy były w tej samej odległości od górnej i dolnej krawędzi wskaźnika) - takie zaimplementowaliśmy od Niemiec - i było w porządku, nie było obawy, że ustawiając je w terenie popełnimy błąd stawiając je do góry nogami, bowiem nawet wtedy wyglądały poprawnie. Ale w 2018 roku jakiś "mędrzec" musiał się popisać i w instrukcji Ie-102 podał nowy wzór wskaźnika W 11, już bez pionowej symetrii. Efekt? Na sieci stawianie takich wskaźników nigdy nie było problemem, nie jest i teraz, nie ma znaczenia dla ludzi wykonujących tą pracę, czy będzie normalnie, czy do góry nogami - a to już widać!... Polak zawsze musi być 'mądrzejszy"?... :-\
MuNiO:
--- Cytat: Paweł Piotr w 04 Październik 2020, 08:20:52 ---Semafory wjazdowe do NHA od wschodu... Nikomu to nie przeszkadza - od lat...
--- Koniec cytatu ---
I w czym tu jest problem ?
--- Cytat: Paweł Piotr w 04 Październik 2020, 09:39:53 ---Radosna twórczość na stacji Poznań Główny... Jeden? Dwa? No właśnie...
--- Koniec cytatu ---
Czepianie się , ciężar głowic jest rozłożony równomiernie. Lepiej to wygląda w Poznaniu niż w Częstochowie : https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/4/48/Czestochowa8.JPG
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/b/b4/Czestochowa10.JPG tu są lepsze kwiatki
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej