ISDR - Symulator prowadzenia ruchu kolejowego

Forum Główne => ISDR - Tematy ogólne => Wątek zaczęty przez: Melok w 25 Lutego 2021, 22:22:18

Tytuł: Symulator nie uruchamia posterunku Testowo
Wiadomość wysłana przez: Melok w 25 Lutego 2021, 22:22:18
Cześć wszystkim! Z symulatorem ISDR bawię się już od dobrych 10 lat, z powodzeniem na każdym komputerze, każdym posterunku, zgłębiając latami przepisy kolejowe by prowadzić ruch jak najbardziej realistycznie. Mam też starego, nieużywanego laptopa. Pomyślałem, że wygodnie będzie uruchomić tam ISDR i wyświetlić pomocniczo rozkład jazdy posterunku który obsługuję na podstawowym laptopie. Niestety tutaj zaczynają się problemy. Posterunek Testowo uruchomił się raz, następnym razem po wybraniu posterunku - program zawieszał się i wyłączał bez żadnego komunikatu. Później udało się włączyć Testowo jeszcze raz po restarcie, teraz nie działa już nawet na świeżo uruchomionym systemie. Inne posterunki się wczytują. Testowo nie wczytuje się ani bez, ani z rozkładem jazdy. Program nie pokazuje żadnego błędu, system nie raportuje żadnej awarii programu, nie ma błędu w dzienniku zdarzeń, system nie zapisuje także żadnego zrzutu. Sprawdziłem dla porównania większy posterunek, ale w starszej wersji (Liskowo) i to działa bez zarzutów. Sprawdziłem w trybie awaryjnym - efekt jest taki sam. Oto specyfikacja laptopa:

CPU: AMD E1-2100 (2x1GHz)
GPU: Radeon HD 8210
RAM: 4GB
System: Windows 7, 64-bitowy

Zaznaczyłem potencjalnego winowajcę, w wymaganiach jest mowa o rdzeniu taktowanym minimum 1,3 GHz. Zacząłem bawić się priorytetem i koligacją, po ustawieniu wysokiego priorytetu i koligacji do jednego rdzenia symulator wczytuje się po czym natychmiast zamyka. Czy da się cokolwiek z tym jeszcze zrobić? Wbrew pozorom sprzęt chodzi całkiem przyzwoicie i na co dzień uruchamia wszystko co jest tylko potrzebne. Gdy początkowo Testowo się uruchomiło - działało bez problemów przez dłuższy czas, zanim nie wyłączyłem komputera. Wydaje mi się, że program zamyka się gdyż zbyt długo oczekuje na uruchomienie symulacji, lecz to tylko moje przypuszczenie.

Edit: W momencie uruchomienia symulatora z priorytetem czasu rzeczywistego udało się go jeszcze raz uruchomić, jednak następne próby już się nie powiodły. Będę jeszcze kombinować i w razie nowych ustaleń przed czyimś postem - będę edytować wiadomość.
Tytuł: Odp: Symulator nie uruchamia posterunku Testowo
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 26 Lutego 2021, 03:43:37
Być może przyczyną jest moduł który ubija proces symulatora gdy ten nie reaguje przez określony czas (ok 20 s), już natknąłem się na ten problem na wolniejszych komputerach przy wczytywaniu posterunku. W przyszłych wersjach zostanie to naprawione. Zobacz czy w katalogu symulatora pojawił się plik "watchdog.log".
Tytuł: Odp: Symulator nie uruchamia posterunku Testowo
Wiadomość wysłana przez: Melok w 26 Lutego 2021, 08:33:24
Wygląda to dokładnie tak jak opisujesz. Plik się pojawił, oto jego zawartość:
ZMK 2021.02.24 22:00:40
ZMK 2021.02.24 22:01:22
ZMK 2021.02.24 22:02:04
ZMK 2021.02.25 20:21:49
ZMK 2021.02.25 20:22:53
ZMK 2021.02.25 20:23:20
ZMK 2021.02.25 20:24:11
ZMK 2021.02.25 20:24:50
ZMK 2021.02.25 20:27:18
ZMK 2021.02.25 20:31:43
ZMK 2021.02.25 20:35:03
ZMK 2021.02.25 20:35:29
ZMK 2021.02.25 20:36:47
ZMK 2021.02.25 20:37:20
ZMK 2021.02.25 20:38:57
ZMK 2021.02.25 20:39:40
ZMK 2021.02.25 20:41:34
ZMK 2021.02.25 20:43:07
ZMK 2021.02.25 20:49:12
ZMK 2021.02.25 22:07:25
ZMK 2021.02.25 22:08:33
ZMK 2021.02.25 22:09:30
ZMK 2021.02.25 22:10:06
ZMK 2021.02.25 22:24:18
ZMK 2021.02.25 22:27:07
ZMK 2021.02.25 22:27:42
ZMK 2021.02.25 22:30:42
ZMK 2021.02.25 22:32:25
ZMK 2021.02.25 22:33:00
ZMK 2021.02.25 22:34:31
ZMK 2021.02.25 22:35:25
ZMK 2021.02.25 22:37:36
ZMK 2021.02.25 22:38:16
ZMK 2021.02.25 22:39:18
ZMK 2021.02.25 22:41:03
ZMK 2021.02.25 22:44:21
Gdyby było to pomocne to mogę testować przyszłe wersje na różnych konfiguracjach (mam kilka komputerów, od nowych po maszyny z okolic 2003 roku, stojące jeszcze na XP) i w trybie obsługi 24h żeby wyłapać jakieś błędy.