ISDR - Symulator prowadzenia ruchu kolejowego

Forum Główne => ISDR - Rozkłady jazdy => Wątek zaczęty przez: radzik1998 w 04 Stycznia 2014, 21:15:51

Tytuł: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 04 Stycznia 2014, 21:15:51
Witam, mam taki problem, otóż zrobiłem sobie rozkład jazdy i nie mogę ustawić godziny startu symulacji (06:00). Gdy zrobię wpis do pilku konfiguracyjnego to i tak odpala mi o północy. Proszę o pomoc. Z góry dzięki
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 04 Stycznia 2014, 21:50:22
Wykonaj wpis:


[Debugowanie]
start=1/06:00
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 11 Stycznia 2014, 17:32:57
Mam jeszcze jedno pytanie, co zrobić by, przy odpalaniu symulatora nie wyskakiwała o braku komórki pamięci i można było wybrać czas symulacji np:sobota 18:00. Z góry dzięki za  odpowiedzi.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 11 Stycznia 2014, 17:54:50
Dokumentacja użytkownika edycji rozkładu jazdy.
Dział: "Tworzenie plików startowych".
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 11 Stycznia 2014, 18:18:10
  :( No dobra tylko ja czytam ta dokumentację po raz kilkunasty i dalej nic nie rozumiem.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: dp116 w 11 Stycznia 2014, 23:05:20
  :( No dobra tylko ja czytam ta dokumentację po raz kilkunasty i dalej nic nie rozumiem.
To przeczytaj jeszcze kilka razy. Ja dopiera za którymś-nastym razem załapałem.  ;)
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 28 Stycznia 2014, 21:49:41
Ok. Już trochę załapałem, ale jak już zrobiłem ten wpis to przy starcie pokazuje mi komunikat, że program został uruchomiony w trybie tworzenia pliku startowego. Co z tym teraz zrobić? Z góry dzięki
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 29 Stycznia 2014, 09:11:29
Skoro chcesz utworzyć piki startowe, to uruchomiłeś program w trybie tworzenia pliku startowego.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 29 Stycznia 2014, 17:24:21
No dobra, ale jak zrobić te pliki co i gdzie trzeba wpisać
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 29 Stycznia 2014, 19:46:44
Ale czytałeś dokumentacje?

"Gdy będzie się zbliżać moment zapisania stanu, program automatycznie spowolni tempo symulacji i w odpowiednim momencie zapisze stan do pliku o nazwie "ddhhmm.sav", gdzie dd - skrót dnia tygodnia bez polskich znaków (pn, wt, sr, cz, pt, so, nd), hh - godzina, mm - minuta. Aby plik był poprawnie wczytywany przez program, do jego nazwy należy dodać nazwę pliku rozkładu jazdy bez rozszerzenia ("(rozkład)_ddhhmm.sav"). Po utworzeniu pliku należy otworzyć go i upewnić się, że działa prawidłowo i nie zostały pominięte żadne składy lub pociągi".
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: radzik1998 w 29 Stycznia 2014, 20:33:11
Robię to co jest napisane ale cały czas takie coś mi wywala. Tą dokumentację czytałem kilka jak nie kilkanaście razy a i tak nic nie czaje.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 29 Stycznia 2014, 21:17:14
Polecam w takim razie tą lekturę.
http://www.psp5.pionki.pl/biblio/czytzroz/czytzroz.html

A jeśli nie pomoże, to podpowiem.
1. Tworzysz RJ
2. Po stworzeniu i przetestowaniu, tworzysz pliki startowe, które umożliwią rozpoczęcie symulacji od godzin 6 i 18.
3. Aby utworzyć pliki startowe, uruchamiasz symulację z własnych RJ w w trybie tworzenia plików startowych.
4. W tym trybie, program sam utworzy te pliki, kiedy symulacja osiągnie godzinę 06:00:00 oraz 18:00:00.
5. Gotowe i utworzone pliki startowe używasz do rozpoczęcia symulacji od w/w godzin, aby pominąć "efekt debugowania", czyli czasu potrzebnego na wgranie danych składów. Co w dalszej rozgrywce może skutkować na nie uruchomienie danych pociągów, z powodu przejścia niektórych pociągów na inne.

Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: Misiek5 w 23 Kwietnia 2014, 21:25:09
A co jeżeli linijki start=1/0450 i zapis=1/0500 nie działają? ISDR uruchamia się o północy.
ISDR.INI:
[Debugowanie]
start=1/0440
zapis=1/0500
Logowanie=1
DebugTSRK=0
[Ustawienia]
Nazwisko=Nowicki
ZapisujCo=15
BezzwlUsuwUst=0
UzupGodz=0
Rejsrk=1
PotwTel=45
BezTelKoniec=0
BezPowtTel=0
GodzDPoz=0
SygnalRadio=1
Glosnosc=0
WylDzw=1
Usterki=10
RuchDod=18
Opoznienia=5
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 23 Kwietnia 2014, 23:11:49
A gdzie dwukropek?  ;) Nie znam godziny 0440  :)
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: Misiek5 w 23 Kwietnia 2014, 23:38:12
W dokumentacji jest zapis:
[Debugowanie]
start=d/hhmm
D-numer dnia tygodnia
H-godzina
M-minuta
Nie ma nic o dwukropku, a ISDR podczas uruchamiania pyta się czy ignorować godziny podane w INI.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: uetam w 23 Kwietnia 2014, 23:42:52
Musisz wpisac dwukropek pomiedzy godzina a minuta inaczej ten wpis zostanie zignorowany przez symulator.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: Misiek5 w 24 Kwietnia 2014, 15:50:49
Wow, działa, dziękuję ;)
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: Meril w 14 Października 2018, 10:59:13
Odkopuje temat sprzed wieków, ale po co zakładać nowy o tym samym tytule?
Do rzeczy: Lisków - tworzenie pliku startowego idzie ok, ale program go nie widzi. Nie wiem co robie nie tak, bo robiłem tak jak w instrukcji, nazwa się zgadza, są w jednym katalogu, ale mimo to jest info "brak pliku startowego". W dokumentacji jest informacja o tym że trzeba zmienić nazwe pliku, ale wygląda na to że automatycznie symulator nazwał jak trzeba.  Wczytanie tego pliku jak zwykły save niby działa, ale ustawienia są z trybu debugowania i za każdym razem trzeba przestawiać po swojemu. Czy coś robie źle?
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: maszynistastary w 05 Marca 2019, 17:53:50
Może jeszcze go przeczytasz, ja bardzo poważam ten projekt. Bo to jest kapitalny projekt. Ja jestem maszynistą i uwielbiam tę stronę.
Ale wracam do tematu. Lisków wersja "liskow230714v4" nie pozwala wczytać rozkładu stworzonego przez jakiegoś sympatyka tego projektu.
Jeżeli mamy do czynienia z "Testowem" to można wczytać swój rozkład jazdy. Natomiast "liskow230714v4" to się nie da. Chociaż fizycznie
jest to  możliwe, ale jest to droga dość trudna. Jako, że i po co. Rozkład wbudowany w Lisków jest bardzo dobry, możesz sobie go modyfikować w czasie rzeczywistym. Szkoda, że "liskow230714v4" jest  niestabilny. No są problemy, a szkoda bo to lepsza stacja do treningu dla dyżurnego ruchu. Lisków to powinna być sztandarowa stacja tego projektu a nie Testowo. Ale nie ja tu żądzę. Ja generalnie to trenuję na Testowie bo jest stabilny. Np. zamykam na ileś godzin jeden tor ze Ślemienia do Testowa no i nie potrzeba mi, żadnych nowych rozkładów. Prowokuję uszkodzenie lokomotywy, jakieś usterki itp, itp, No człowieku można dostać "fioła" jak musisz reagować jak ci się walą pociągi na tą małą stację węzłową. Znajomość działania urządzeń srk pomaga mi jako maszyniście w pracy, bo rozumię pracę dyżurnego ruchu. Ale to zruzmie tylko kolejarz starej daty jakim ja jestem. Kiedyś dyżurny ruchu na GLC szkolił mnie na pulpicie kostkowym. Miałem jako maszynista taką możliwość, ja go szkoliłem na lokomotywie SM31. Były to fajne czasy. Ale to se ne vrati jak mówią Czesi.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: maszynistastary w 05 Marca 2019, 18:53:08
Da się wczytać twój rozkład jazdy jak jest w katalogu Listków, ja tego nie wiedziałem. Przepraszam.
Tytuł: Odp: Problem z plikiem startowym RJ
Wiadomość wysłana przez: zolwik w 06 Marca 2019, 07:59:15
Ale to zruzmie tylko kolejarz starej daty jakim ja jestem.

Tak trochę nie na temat, ale jak się czyta to co wyżej to aż się człowiek gotuję.
Taki jesteś fachowiec że tylko stare pryki coś zrozumieją? W czym jesteś lepszy od młodych? Niekiedy nowy młody jest dużo bardziej kumaty i ogarnięty niż nie jeden stary wyjadacz...
Więc proszę, skończ teksty że stary kolejarz to wie wszystko