ISDR - Symulator prowadzenia ruchu kolejowego

Forum Główne => ISDR - Rozkłady jazdy => Wątek zaczęty przez: krzychu2407 w 30 Sierpnia 2013, 17:48:55

Tytuł: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: krzychu2407 w 30 Sierpnia 2013, 17:48:55
Mógł by ktoś napisać jakie są czasy przyjazdów od wyprowadzenia pociągu z sąsiednich posterunków i jakie są skróty poszczególnych posterunków do Liskowa? Wielu by chciało sobie zrobić swój rozkład jazdy, ale bez tego ani rusz. Wiadomo że wykres ruchu najlepiej będzie trzeba sporządzić osobno na kartce papieru.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 30 Sierpnia 2013, 17:55:26
Robisz sobie testowy rozkład jazdy z przypuszczalnymi czasami przejazdu i patrzysz na podglądzie ile dany pociąg jedzie. Proste...
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: krzychu2407 w 30 Sierpnia 2013, 18:19:22
A skróty poszczególnych posterunków tj. Borek (Bk), Wilamowice (?), Testowo (?), Tefama (?)
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: EN57-002 w 30 Sierpnia 2013, 20:04:57
Tefama - Tm; Borek - Bk; Testowo - Tw; Wilamowice - Wi; Lisków Rynek - Lr.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 30 Sierpnia 2013, 20:39:08
Cytuj
Mógł by ktoś napisać jakie są czasy przyjazdów od wyprowadzenia pociągu z sąsiednich posterunków i jakie są skróty poszczególnych posterunków do Liskowa?
Jest coś takiego jak wyciąg. Tam wszystko ładnie napisane.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: EN57-002 w 30 Sierpnia 2013, 21:53:43
Robię rozkład jazdy dla Liskowa. Nie przyjeżdżają poc. towarowe oprócz Tefamy z żadnego kierunku, natomiast osobowe przyjeżdżają z Tw, Bk, Wi. Aby spr. co robię źle zacząłem jeden towarowy, który planowo miał przyjechać z Testowa, po pośp. też z Testowa, przerabiać właśnie na pośp. Zmieniłem mu parametr towarowy/pośpieszny - nic, zmienilem rodzaj z towarowego na osobowy - nic, zmieniłem skład z towarowego na osobowy - nic, dodałem Vwyj (bo towarowy tego nie miał) i - nic; wreszcie usunąłem towarowy już ze zmienionym nr 63181/63101 i w msc. niego sklonowałem pośp. który przyjeżdżał wcześniej (z takimi samymi godz. jak poprzednio miał towarowy) i - działa. Nie tworzę programu, ale co może być błędem?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: krzychu2407 w 02 Września 2013, 20:45:07
Jeszcze mam kilka pytań odnośnie Liskowa. Jak zrobić żeby pociąg automatycznie zmieniał nr w Liskowie Rynek? Bo z tym to chyba najwięcej problemów. No i dlaczego owy pociąg odjeżdża przed czasem z Liskowa Rynek i Liskowa? W ogóle nie czeka na odpowiednią godzinę, tylko ja zobaczy wyjazd to odjeżdża.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 02 Września 2013, 21:06:06
Należy przeczytać dokumentacje Edytora Rozkładu Jazdy, który zamieszczony jest wraz z symulatorem ISDR Testowo lub na stronie internetowej symulatora.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: krzychu2407 w 02 Września 2013, 21:12:20
ok spoko, już to kilkakrotnie zrobiłem. Robię jak w instrukcji a pociąg zamiast w Liskowie Rynek zmienił nr w Liskowie po czym już z nowym nr pognał dalej.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: EN57-002 w 02 Września 2013, 22:03:44
Aby nie odjeżdżały przed czasem należy wpisać odpowiednie semafory, na których ma pominąć sygnał do czasu odjazdu. Odnośnie tworzenia rozkładu dla Liskowa, to problem poc. towarowych rozwiązałem klonując poc. osobowe i zmieniając je na towarowe, tak działa.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: krzychu2407 w 03 Września 2013, 08:23:29
Mi towarowe śmigają, tylko jak już pisałem. Mam problem z LISKOWEM RYNEK i osobowym. Chcę aby pociąg np. numer 12 zmienił na nr 13 na stacji LISKÓW RYNEK, a nie na stacji LISKÓW HBF
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: saruman1067 w 25 Września 2013, 19:30:03
Witam. A ja z takim pytaniem. Czy da radę z pomocą programu ISDR zrobić sobie rozkład dla odcinka przykładowo Wrocław Świebodzki WS1 -> Wrocław Brochów WBB i potem wygenerować go w formacie takim jak jest w oryginale ?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 25 Września 2013, 19:49:21
A nie prościej w Excelu?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: saruman1067 w 25 Września 2013, 22:30:41
To jak byś mi jeszcze opisał jak stworzyć bazę danych pojazdów trakcyjnych w których będą zawarte dane nt. nacisku na oś, masy, ilości osi itp i potem jak te dane połączyć z excelem aby przeliczał czasy jazdy - to rzeczywiście byłoby to bardzo proste :)
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 25 Września 2013, 22:54:49
A nasz kochany edytor w ogóle ma taką opcje jak przeliczanie czasu przejazdu i nacisk na oś itd.?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: jageer w 26 Września 2013, 10:44:28
To jak byś mi jeszcze opisał jak stworzyć bazę danych pojazdów trakcyjnych w których będą zawarte dane nt. nacisku na oś, masy, ilości osi itp i potem jak te dane połączyć z excelem aby przeliczał czasy jazdy - to rzeczywiście byłoby to bardzo proste :)

Raczej bierz pod uwagę co ma pociąg na haku. Sam musisz określić Vmax ze względu na nacisk itp
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: piotpal w 31 Października 2013, 22:22:08
W dokumentacji do edytora rozkładu jazdy można przeczytać coś takiego:

W przypadku grup przeznaczonych do załadunku/rozładunku na własnym posterunku oznaczenie „(do (skrót własnego post.))” grupy stojącej w wyznaczonym miejscu zostanie z pewnym opóźnieniem automatycznie zmienione na inne, określające miejsce odesłania grupy wagonów.

Jeżeli oznaczymy tak wagony, to w którym miejscu się ono zmieni (jak wyznaczyć to miejsce?), po jakim czasie pojawi się inne oznaczenie i jakie oznaczenie wybierze program?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 31 Października 2013, 22:33:49
To miejsce to plac ładunkowy.
Nie wiem, nigdy nie liczyłem ile wagony stoją na placu. To pewnie zależy od długości, masy itd. 
Program wybierze oznaczenie posterunku z którego przyjechał pociąg.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: piotpal w 31 Października 2013, 22:55:06
Czy tylko plac ładunkowy, czy jak w przypadku Liskowa, również tory przy magazynach?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 01 Listopada 2013, 00:12:15
To już pytanie do autora lub użytkowników Liskowa, bo ja jak na razie nie gram w tę wersję.  ;)
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: piotpal w 01 Listopada 2013, 14:42:28
Bo właśnie czekam z publikacją nowego rozkładu jazdy dla Liskowa, ale nie wiem, w których miejscach można odstawiać wagony, aby zmieniały one swoje wartości (ładunki).
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Pr1 w 01 Listopada 2013, 15:40:01
Ja na twoim miejscu jeszcze bym się wstrzymał z robieniem rozkładu pod Lisków, bo to jeszcze x rzeczy może się zmienić.
A tak swoją drogą... jak wczytujesz swój rozkład jak nie ma takiej możliwości?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: MaKu w 01 Listopada 2013, 19:02:03
Oczywiście, że jest. Po staremu oczywiście.
http://isdr.pl/index.php?topic=194.5
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: melis w 09 Czerwca 2015, 18:25:02
Witam Was serdecznie. Koledzy czy jest możliwość aby skład wypuszczany z danego posterunku, był pchany przez lokomotywę? Jak taki wpis powinien wyglądać prawidłowo i żeby posterunek nie dzwonił z zapytaniem, co wyjechało ;)
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: jageer w 10 Czerwca 2015, 06:47:56
Jak mu nie zadzwonisz, jaki nr odjechał (przy szlaku 2 torowym), to zawsze zapyta. A popych, to do kilometra? Jak nie to po prostu wpisz sobie loka na końcu składu ;) Tylko nie wiem jak AI zareaguje. Ale OIDP, jakieś popychy widziałem.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: melis w 10 Czerwca 2015, 18:50:35
AI reaguje właśnie tak, że przy ustawieniu loka odwrotnie, zapytuje co wyjechało i nie jest wstanie wypuścić go, jako popychacza. Zastosowałem tymczasowo dwie lokomotywy,na początku i na końcu składu.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: Drops w 21 Października 2015, 10:15:03
U mnie sprawa wygląda następująco, rozkład ułożony czy zmodyfikowany rozkład innego użytkownika, zawsze to samo, jak tylko zmienię/zrobię swój skład symulator nie wysyła do mnie pociągu, jest w systemie, a nie jedzie, i to nie jest problem składu, bo jest kopiowany z działającego rozkładu, tylko, że pod inny numer, w czym jest problem?
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: EN57-002 w 21 Października 2015, 10:23:41
Może zrób screen z tego RJ z wykresem, bo na nim bardziej obrazowo widać. Po za tym nie skupiaj sie na pierwszej godzinie działania RJ, bo to było już tu opisywane, że wgranie potrzebuje czasu, a jeżeli rozpoczęcie RJ jest o 06:00, a wstawisz, bez dodatkowych działań, poc. o 06:14 to on nie przyjedzie.
Tytuł: Odp: Tworzenie własnego Rozkładu Jazdy - pytania, porady i problemy
Wiadomość wysłana przez: melis w 21 Października 2015, 16:30:03
Problem może być w nie ustawieniu np składu na szlaku. Poza tym tak jak przedmówca pisze, jeśli chcesz by skład ruszał np o 6:00 to start symulacji w trybie tworzenia, powinien nastąpić ok 5:45