Forum Główne > Urządzenia srk
Projekty stacji i pulpitów nastawczych (zasady w pierwszym poście)
divoopl:
Może nie jest najlepszym schematem, ale robiłem posterunek z niego
Paweł:
--- Cytat: divoopl w 19 Listopad 2024, 19:32:24 ---Może nie jest najlepszym schematem, ale robiłem posterunek z niego
--- Koniec cytatu ---
Co do planu - pomijając brak zaznaczenia położeń zwrotnic i ogólnie brak stosowania właściwych symboli, oznaczenia semaforów, zwrotnic nie są zgodne z zasadami. Np. semafory A,B,C,D oznaczone od prawej do lewej, powinny być od lewej do prawej. Zwrotnice - jeżeli przyjmujemy kierunek oznaczeń od prawej do lewej (plan powinien być wtedy narysowany odwrotnie), to zwrotnice 4/5, 6/7, 12/13 są oznaczone niezgodnie z tym kierunkiem. Oznaczenia 14cd, 15cd, 17ab, 18ab, 16cd - żadne nie jest prawidłowe, rozjazd krzyżowy powinien mieć jeden numer i ab/cd, czyli zamiast 14cd i 15cd powinien być np. 14ab i 14cd, natomiast 16, 17, 18 w ogóle nie są rozjazdami krzyżowymi. Semafory - wszystkie narysowane jako 5-komorowe i wszystkie mają indeksy 1/2, co biorąc pod uwagę układ torowy i rozmieszczenie semaforów nie jest poprawne.
orem:
Dzień dobry!
Postanowiłem też spróbować sił: stacja Garwolin (D29-007), jeszcze przed zmianą w p. odg. + ład.
Pulpit na podstawie archiwalnego schematu z 2013 ze strony Adriana Karwata. W projekcie założyłem istnienie dwukierunkowej blokady typu C w obu kierunkach, jeśli ktoś z forumowiczów wie jak było w rzeczywistości - chętnie poprawię.
Z góry dzięki za wszystkie uwagi!
Edit: drobne autopoprawki (oznaczenie skrzyżowania, popr. przycisków Kr i pIz)
divoopl:
Witam. Długo mnie tu nie było, więc wrzucę tutaj jeden z moich pulpitów.
Alabanice Osobowe - stacja węzłowa z trzema szlakami, jednym dwutorowym, dwoma jednotorowymi. Stacja ma 2 perony.
WZLoviche:
--- Cytat: Paweł Piotr w 08 Październik 2025, 18:33:11 ---Na szlakach wychodzących ze stacji (jak wynika z rysunku pulpitu) jest blokada liniowa typu eap, jednak na szlaku w kierunku Alabanice Fundajec znalazły się kostki z przyciskami i lampkami kontrolnymi oraz licznikami, jakie są używane w blokadzie liniowej typu eac - chodzi o przyciski NP2F i NO1F (zaznaczone czerwoną ramką) - to błąd, te kostki należy usunąć.
--- Koniec cytatu ---
Się przestrzeliłeś... NP i NO są używane przy każdym typie blokady, zresztą jak mam w galerii około 100 zdjęć pulpitów to z pochodnią szukać zdjęcia gdzie NO i NP nie jest stosowane. I pragnę nadmienić, że zdecydowana większość posterunków z których mam zdjęcia pulpitów ma blokady jednokierunkowe, C, Eap lub ESTW...
Jeśli uważasz, że NP oraz NO powinny być stosowane tylko przy blokadach typu Eac, to proszę jak najszybciej telefonować do PLK jak i do pozostałych zarządców infrastruktury by usunęli je ze zdecydowanej większości posterunków w całym kraju.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej