Forum Główne > Urządzenia srk
Projekty stacji i pulpitów nastawczych (zasady w pierwszym poście)
Paweł Piotr:
Proszę zapoznać się z instrukcją lg-10 (D-27) i zastosować do jej treści.
https://www.plk-sa.pl/files/public/user_upload/pdf/Akty_prawne_i_przepisy/Geodezja/Instrukcja_Ig-10_-_WCAG.pdf
Ponadto przypominam treść mojego postu #1 dotyczącego zamieszczania projektów pulpitów z dnia 10 listopada br.
Paweł:
--- Cytat: divoopl w 19 Listopad 2024, 19:32:24 ---Może nie jest najlepszym schematem, ale robiłem posterunek z niego
--- Koniec cytatu ---
Co do planu - pomijając brak zaznaczenia położeń zwrotnic i ogólnie brak stosowania właściwych symboli, oznaczenia semaforów, zwrotnic nie są zgodne z zasadami. Np. semafory A,B,C,D oznaczone od prawej do lewej, powinny być od lewej do prawej. Zwrotnice - jeżeli przyjmujemy kierunek oznaczeń od prawej do lewej (plan powinien być wtedy narysowany odwrotnie), to zwrotnice 4/5, 6/7, 12/13 są oznaczone niezgodnie z tym kierunkiem. Oznaczenia 14cd, 15cd, 17ab, 18ab, 16cd - żadne nie jest prawidłowe, rozjazd krzyżowy powinien mieć jeden numer i ab/cd, czyli zamiast 14cd i 15cd powinien być np. 14ab i 14cd, natomiast 16, 17, 18 w ogóle nie są rozjazdami krzyżowymi. Semafory - wszystkie narysowane jako 5-komorowe i wszystkie mają indeksy 1/2, co biorąc pod uwagę układ torowy i rozmieszczenie semaforów nie jest poprawne.
orem:
Dzień dobry!
Postanowiłem też spróbować sił: stacja Garwolin (D29-007), jeszcze przed zmianą w p. odg. + ład.
Pulpit na podstawie archiwalnego schematu z 2013 ze strony Adriana Karwata. W projekcie założyłem istnienie dwukierunkowej blokady typu C w obu kierunkach, jeśli ktoś z forumowiczów wie jak było w rzeczywistości - chętnie poprawię.
Z góry dzięki za wszystkie uwagi!
Edit: drobne autopoprawki (oznaczenie skrzyżowania, popr. przycisków Kr i pIz)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej