Forum Główne > Ruch kolejowy
radiołączność pociągowa
stanislaw57:
Jakie zasady obowiązują dla wskazania kanału radiołączności pociągowej w zeszytach wrjp dla stacji węzłowych i podg? Po analizie różnych zeszytów widać, że nie nie ma tu jednoznaczności. Często dla ww. posterunków wykazany jest jeden i ten sam kanał bez względu z której linii następuje wjazd lub kanał jaki będzie obowiązywał ale po wyjeździe na inną linię z danej stacji. Czy to normalne?
jageer:
Jeżeli dla każdego kierunku ruchu był osobny kanał, to by chyba musieli mieć na niektórych stacjach osobne pomieszczenie na radiotelefony. Po co od razu zmiana na podg ? Czasem podg ma w bok krótki szlak, a nawet jak nie to musiałby się motać chcąc wezwać pociąg jadący z boku i jadący prosto.
Kanały są przeważnie 3 - pociągowy, manewrowy, drogowy. I tyle, czasem fakt wyjazd ze stacji na linię oznacza zmianę kanału itp. Myślę, że wszystko jest w granicach zdrowego rozsądku.
stanislaw57:
Niestety przepisy są w tym względzie bezwzględne, czy to komu się podoba czy nie. Ale jak to w życiu przepisy sobie życie sobie. Wg Ir-5 (R-12) Ie-14 (E-36) każda linia ma jeden kanał a posterunki ruchu, do których przylegają różne linie kolejowe mają być wyposażone w urządzenia pozwalające dyżurnym ruchu komunikację z pociągiem na przyległych szlakach. Z tym wiąże się organizacja systemu "Radio-stop".
Więc, czy poprawny jest wpis do zeszytów wrjp. tylko jeden kanał z każdego kierunku dla st. węzłowej (podg) kiedy wiemy, że zmiana kanału może nastąpić w czasie mijania W28?
stanislaw57:
Słyszałem, że Sygnał alarmowy "Radio-stop" nadany na jednym urządzeniu radiołączności pociągowej zatrzyma wszystkie pociągi, które go odebrały. Pytanie wszystkie w zasięgu nadającego urządzenia bez względu na którym kanale pociąg jedzie, czy tylko te pociągi z ustawionym takim samym kanałem. Bez względu jak jest, które rozwiązanie jest (byłoby) lepsze? Obecne przepisy Ir-5 już nie mają zapisu z R-12 o współdziałaniu "Radio-stop" urządzeń na tym samym kanale. Może dla starych urządzań funkcjonuje stara organizacja a dla nowych już nie?
stanislaw57:
Jak rozwiązana jest radiołączność pociągowa na LCS-ach przy tym samym kanale? Czy rozmowa jednego dyżurnego ruchu blokuje (zakłóca) rozmowę drugiemu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej