Autor Wątek: [Pomysł] Dodanie AI funkcji prośby o wyjazd  (Przeczytany 922 razy)

Offline Tomiexpress

• Użytkownik
[Pomysł] Dodanie AI funkcji prośby o wyjazd
« dnia: 08 Styczeń 2025, 13:56:19 »
Witam,

Pociągi zbliżające się do stacji/posterunku wołają o wjazd w przypadku jego braku i to jest super :)

Obsługując różne posterunki/stacje a Kraków w szczególności , mocno brakuje mi wywołania przez pociąg oczekujący na wyjazd.
Kraków lub inne stacje o dużym natężeniu ruchu a w symulatorze , zwiększonym obciążeniem użytkownika tj. duży ruch manewrowy , łączenia lub podziały składów, wymiany lok. (niezautomatyzowany) , w moim przypadku, doprowadza do " zapomnienia" i niewyprawienia pociągu o czasie.
Wiem , że jest to podstawowym obowiązkiem Dyżurnego , jednakże podejrzewam , że w Krakowie , na zmianie , jest więcej niż jedna osoba, co w naturalny sposób rozkłada obciążenie pracą.

Wariant uniwersalny dla wszystkich posterunków może wyglądać następująco:
1. Poc. pasażerski , jadący przed/zgodnie/po z planem/ie , bez zatrzymania na posterunku - wołanie/zapytanie o wyjazd podczas przejeżdżania obok sem wjazdowego/drogowskazowego (*zależnie od budowy stacji/post.)
2. Poc pasażerski , jadący zgodnie/po planem/ie , z zatrzymaniem - wołanie o wyjazd w przypadku jego braku , o czasie odjazdu.
3. Poc pozostałe , po upływie 10/15min od zatrzymania.

Wymagałoby to też dodanie , w radiołączności , odpowiednich komunikatów np.
a) "brak wyjazdu" [opis] brak dojścia/sprzeczny przebieg/układa się/brak przebiegu*dot poc. innych niż pasażerskie dla niekomplikowania tematu
b) "wyjazd podany"

Przydatność jak i możliwość dodania tej funkcji zostawiam w gestii osób zaangażowanych w rozwój symulatora i jest to tylko moja luźna sugestia która nie musi być uwzględniana.
Pozdrawiam
Tomasz

Offline Dawid_201

• Użytkownik
  • 54103 odszedł o 16:21
Odp: [Pomysł] Dodanie AI funkcji prośby o wyjazd
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2025, 16:17:46 »
Ciekawy pomysł. Myślę też, że dobre byłoby dodanie zgłaszania przez pociągi analizy/gotowości. Ułatwiło by to prowadzenie papierowego dziennika telefonicznego R-138. Co do Krakowa: tak faktycznie na zmianie są/były tam 2 osoby.