Autor Wątek: Rozprucie rozjazdu 111 i 112.  (Przeczytany 269 razy)

Offline AmoneXar

• Użytkownik
  • "Bezpieczeństwo jest najważniejsze" ;-)
Rozprucie rozjazdu 111 i 112.
« dnia: 11 Maj 2026, 20:43:24 »
Cześć wszystkim, mam drobny problem.

Od jakiegoś czasu mam problem z rozjazdami 111/112, mianowicie wykazują mi rozprucie. Wielokrotnie zgłaszałem przez opcję "Usterki" sprawdzenie rozjazdu ale dostaję tylko komunikat że zwrotnica została sprawdzona i jest zdatna do użytku. Pomimo to nie znika mi sygnalizacja rozprucia. Przed zapisem próbowałem jeszcze fizycznie popruć je luzakiem ale zmienił się tylko stan w "Usterkach" na rozpruta. Po zgłoszeniu i sprawdzeniu sygnalizacja na pulpicie nie wygasza się - dzwonek po obsłużeniu "R" nadal dzwoni a rozjazdy migają na czerwono w pozycji zwrotnej. Sprawdzałem izolacje torowe, rozjazdy, nawet wymusiłem wszystkie możliwe usterki na tych rozjazdach - nic to nie dało, izolacje są sprawne. Dla ścisłości - nie pamiętam abym przejeżdżał taborem po tych rozjazdach żeby je popruć, wydaje mi się że usterka pojawiła się samoistnie.

Dorzucam plik zapisu - może ktoś znajdzie rozwiązanie lub powie mi co mogę zrobić aby to "naprawić". Z góry dzięki za pomoc.

Offline Hans

• Projektant
  • Użytkownik
  • Pociągi zapowiadamy "numer odjechał" a nie "numer"
Odp: Rozprucie rozjazdu 111 i 112.
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 12:21:53 »
Mam pytanie, co jest trudnego w zerwaniu plomby i wyciągnięcia przycisku "Kr 111/112"?
Ja to zrobiłem i wszystko jest dobrze.