Forum Główne > ISDR - Rozkłady jazdy

Dodatkowy rozkład jazdy dla ISDR Testowo od Cezara; wersja 13.10.2012

<< < (2/3) > >>

Cezar:
Ja właśnie doradzałem przez PW Koledze odwołanie wstrzymania wypr., ale szczerze mówiąc nie wiem co może być przyczyną.
Spróbuj może zadzwonić do Ślemienia i dać pozwolenie na jazdę dla tego pociągu, co o nim wspomniałeś, że może być winowajcą...

Paweł:

--- Cytat: santiago w 29 Październik 2012, 21:51:40 ---Przeglądnąłem debugowanie i tam znalazłem prawdopodobną przyczynę o tajemniczo brzmiącej formule "342245 t=453,04min prior=2".

--- Koniec cytatu ---

Tajemnicza formuła wskazuje na to, że pociąg z jakiegoś powodu nie dostał pozwolenia na wyjazd, który miał nastąpić 453 minuty temu (na szlaku dwutorowym powinien dostać automatycznie) - kółko obok numeru powinno być zielone. Napisz jeszcze co się dzieje powyżej, obok "mode=0" - "t=7s" sugeruje że coś tam się zmienia (przy pustym szlaku stan powinien być stabilny), a to może to zakłócać "procesy decyzyjne" AI.

--- Cytat: Pr1 w 29 Październik 2012, 22:16:44 ---a nawet jakby się tak stało i byś teraz (po 9 h w symku) odwołał to byś nie ogarną wszystkich pociągów, więc jak już rozpocznij od nowa i sprawdź.

--- Koniec cytatu ---

Zacząć od nowa można, być może pomogło by zamknięcie i otwarcie toru, ale to nie jest rozwiązanie problemu, tylko jego ominięcie.

jageer:
Obstawiam, że niektóre składy pasażerskie nie mają uzależnień semafora od godziny odjazdu i automatycznie im nie przechodzą numery ;)

santiago:

--- Cytat: Pr ---Może dałeś wstrzymanie wyprowadzania pociągów ze strony Ślemienia, a nawet jakby się tak stało i byś teraz (po 9 h w symku) odwołał to byś nie ogarną wszystkich pociągów, więc jak już rozpocznij od nowa i sprawdź.
--- Koniec cytatu ---
Nie dawałem wstrzymania wyprawiania pociągów ze strony Ślemienia. Zgodnie z instrukcją Autora rozkładu otrzymaną przez PW na wszelki wypadek dałem odwołanie wstrzymania wyprawiania pociągów, jednak to nie poskutkowało. Poza tym wydaje mi się, że wtedy nie jechałby żaden pociąg z tamtego kierunku, a nie wyłącznie te z kierunków SLA, SLB, SLC - czyli tych, o których Kolega Cezar napisał w instrukcji
--- Cytuj ---stacja Ślemień posiada trzy nastawnie dysponujące: Ślemień Towarowy SLA, Ślemień Towarowy SLB i Ślemień Rozrządowa SLC.
--- Koniec cytatu ---
Dla pociągów, dla których w rozkładzie widnieje tylko "Ślemień" symulacja jest sprawna.
Rozpocząłem symulację od nowa i problem nie jest rozwiązany. Jedynym rozwiązaniem, które działa z wyżej proponowanych jest dawanie wolnej drogi dla każdego pociągu z kierunku SLA SLB SLC.
(swoją drogą, po 9h symulacji zaczęły się te pociągi zjeżdżać i zrobił się niezły młyn bo kilka usterek wystąpiło w międzyczasie - czyli jeszcze więcej frajdy  ;) )

--- Cytat: Paweł ---Napisz jeszcze co się dzieje powyżej, obok "mode=0" - "t=7s" sugeruje że coś tam się zmienia (przy pustym szlaku stan powinien być stabilny), a to może to zakłócać "procesy decyzyjne" AI.
--- Koniec cytatu ---

rejestrator przedstawia taki zapis:
06:30:00.009: [SWDR] 342245 k=True
06:30:00.009: [SWDR] Potw OS 342245 d=0 op=18
06:30:00.009: [Śl] QOdj+ 342245 timer=-58

link do screenu: http://tiny.pl/hk9jm

Paweł:
Chyba wiem co jest powodem problemu - na liście "odjazd" widać pociąg 34401, który już miał planowy odjazd, ale nie odjeżdża, bo nie przyjechał powiązany z nim 43400. AI trzyma wszystkie pociągi towarowe żeby nie zablokować szlaku dla 34401. Po kilku godzinach nagle wszystko rusza, bo z powodu zbyt długiego oczekiwania 34401 jest usuwany.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej