Forum Główne > Ruch kolejowy

częstotliwości radiotelefonów

<< < (2/6) > >>

dp116:
Kanały kolejowe nie są dodatkowo szyfrowane?

Pr1:
Nie.
I tak w Warszawie nie są zbytnio rozgadani (chyba że w innych godzinach niż ja byłem, albo po prostu miałem takie "szczęście"). ;D

djuzi:
Nie miałeś widocznie szczęścia. W dzień na pociągowych sporo się dzieje, a na manewrowych 3x tyle. Nieraz 3 osoby na raz gadają i nic nie idzie zrozumieć. Żeby jednak sporo słyszeć trzeba mieć odpowiednią pozycję i odpowiednią antenę.

--- Cytat: dp116 w 15 Marzec 2013, 22:19:31 ---Kanały kolejowe nie są dodatkowo szyfrowane?

--- Koniec cytatu ---
Nie, wszystko działa na najprostszym systemie łączności analogowej FM.

dp116:
Zawsze można wsiąść do pociągu i słuchać. Ja mieszkam 200 metrów od Wiedenki, ok. 1 km od linii Warszawa Poznań i linii Jozefinów - Warszawa Głowna Towarowa - w Ursusie.

Pr1:
A ja 500-650 m od Wiedenki i ok. 2,5 km od Warszawa Poznań - Pruszków.

Ja słuchałem w SKM'ce jak jechałem do Śródmieścia, ale to wtedy w ogóle nie miałem szczęścia  :P Najpierw mi baterie siały i musiałem lecieć do kiosku, potem jeszcze słuchawki były jakieś tandetne, a na koniec w Warszawie Zachodniej stał jeden pociąg (moja SKM'ka)  ;D W Warszawie Zachodniej/Zachodniej i okolicach i tak trzeba mieć kila urządzeń, bo tam jest kilka częstotliwości.
A właśnie, jak pojadę do Wolsztyna na paradę parowozów to na którym jest najlepiej słuchać? Na kanale 3 czy 4?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej