Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
Dokumentacja
jageer:
Zrobić zgrabne "Howto", czyli jak przetrwać kilka godzin po kolei, ew opisać potem jak np obrócić loka w składzie TF-TZ itp. Opisać co powoduje wyciągnięcie/wciśnięcie danego przycisku itp. Opisać nietypowe sytuacje z użyciem dPo, dKo, tak samo w przypadku "zawieszenia blokady", żeby wprowadzić TZP i dopiero potem jak coś od nas wyjedzie to blokada się "odwiesi".
Ja myślę, że nowi userzy to raczej nie będą prowadzić dokumentacji, dopóki nie ogarną urządzeń SRK.
Paweł:
Opisywanie każdego przycisku i kontrolki osobno to nonsens, bo większość pełni takie same funkcje, tylko dotyczą różnych zwrotnic/przebiegów. Powinno być to dość przyjazne dla początkującego użytkownika, ale bez przesady, chyba każdy kto bierze się za ten program potrafi czytać ze zrozumieniem i logicznie myśleć. A druga sprawa, powinno być to zrobione tak, żeby było uniwersalne i nie wymagało zbyt dużych zmian przy tworzeniu innych stacji.
fotolokomotyw:
No faktycznie Paweł ma racje, ale można by to rozwiązać tworząc grupy przycisków, kontrolek itd. pełniących te same funkcje zaznaczając je na zdjęciu np. kolorami. ;)
Ale wydaje mi się, że obecna instrukcja jest dość dobra, tylko trzeba ją uważnie przeczytać.
KRZAQ:
Powiem tak, w IZ Tarnowskie Góry jednym z pytań egzaminu pisemnego był opis pulpitu kostkowego. Można opisać kolory przycisków i do czego służą, jak wygląda rozprucie, brak kontroli położenia zwrotnic, zajętość i jaki jest tryb postępowania podczas takich niespodzianek ;), opis blokad liniowych itp. Co do Ir-1 to większość należy wiedzieć, bo chyba nie chodzi nam tu o tworzenie własnej kolei z nowymi zasadami tylko rzeczywiste odwzorowanie pracy dyżurnego ruchu w związku z tym wystarczy załączyć PDFa czy WORDai jak ktoś będzie miał ochotę to się zapozna z instrukcją, a jeśli nie to nie. Co do pozostałych instrukcji też musi być Ie-10, Myślę, że książki wszystkie należałby posiadać. Kontrolkę zajętości R-292 (przy usterce kontroli zajętości na pulpicie należy prowadzić książkę dla tego toru), Książkę przebiegów R-142 dla post. 20 (ten wątek określiłoby się w RT w jakim przypadku należy ją prowadzić). Pozostałe już są ;)
uetam:
--- Cytat: KRZAQ w 31 Grudzień 2010, 19:26:38 --- Książkę przebiegów R-142 dla post. 20 (ten wątek określiłoby się w RT w jakim przypadku należy ją prowadzić). Pozostałe już są ;)
--- Koniec cytatu ---
A dla SKP tez czasem nie powinna byc ?;]
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej