Forum Główne > Ruch kolejowy

polecanie i zgłaszanie

<< < (9/13) > >>

jageer:
Dokładnie. Bo AI widzi, że na szlaku są dwa pociągi, a nie, że wysłałeś loka, spiąłeś i przyjechał jako całość.

EN57-002:
Przetestuję przy następnym włączeniu. A inna sytuacja. Z Wilamowic wpuściłem poc. z lewego (wiemy o co chodzi, bo tą nazwę zmieniano tyle razy, że nie pamietam która obecnie obowiązuje) na Sz, bo w stacji miałem poc. na rozjazdach wchodzących w drogę ochronną to też nie mogłem podać semafora. Przy okazji zapomniałem wcisnąć dKo. Efektem tego był wjazd i niemożność odblokowania blokady. Aby z tego wybrąć wypuściłem loka manewrowego do km., tam zmieniłem mu nr na pociąg aby wjechał na semafor i dopiero wtedy zwolniłem blokadę. W tym czasie usunąłem poc. z rozjazdów więc mogłem podać wjazdowy. Czy w jakiś inny sposób oprócz przepuszczenia następnego poc. po lewym można zwolnić blokadę dla jazdy po właściwym?

jageer:
Z przekaźnikowni  ;)

EN57-002:
Niestety nie mam kluczy do niej.

IZKR:

--- Cytat: EN57-002 w 08 Maj 2014, 17:22:32 ---Niestety nie mam kluczy do niej.
--- Koniec cytatu ---
Żałuj...
Z lokiem to jest jedyny sensowny sposób bez wchodzenia do przekaźnikowni. Mnie natomiast kiedyś wpadł jedyny sensowny sposób na hybrydzie, mianowicie: ponownie podałem wjazd i z pomocą zwrotniczego i dwóch przewodów zwierałem kolejne odcinki na gruncie symulując wjazd. I poszło. Dodam jeszcze, że jako urządzenia kontroli niezajętości na tej hybrydzie były EON-y. Powodem mojej ingerencji było... przejechanie sem przez uwaga! osobowy... W godzinach nocnych stacja była zamknięta i ostatni osobowy jechał już na unieważnionych sygnalizatorach 40 km/h przez stację. A w omawianym przypadku maszyniście się .. lejce pomerdały. Ale żem sumienny pracownik i rozjazdy miałem w stanie zasadniczym to nic się nie stało, tylko trzeba było blok wrócić.

Wracając do tematu: W przedmiotowej sytuacji jazda lokiem jest oczywiście niedozwolonym manewrem. Należy wprowadzić telefoniczne zapowiadanie pociągów pojechać na R-305/R-306/Sz, doprowadzić blokadę do stanu zasadniczego po czym po odpisaniu prawidłowego działania blokady przez automatyka odwołać TZP.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej