Forum Główne > Urządzenia srk

Blokada Stacyjna mechaniczne urządzenia SRK

<< < (2/7) > >>

Zacha:
Jeżeli ma nakaz to może obsłużyć semafor. Jeżeli musi dodatkowo obsłużyć NO/NP lub Sz, to dysp. dodatkowo daje nakaz DnNO/DnNP/DnSz. Jeżeli jest to blokada z blokiem pozwolenia i zachodzi potrzeba jego przeblokowania od strony wyk. to dysp daje zlecenie Dzl Poz. Wykonawcza blokadę obsługuje normalnie bez dodatkowych nakazów.

axtomek:
Super, dzięki :)

Paweł:

--- Cytat: Zacha w 20 Maj 2014, 11:46:57 ---Jeżeli ma nakaz to może obsłużyć semafor. Jeżeli musi dodatkowo obsłużyć NO/NP lub Sz, to dysp. dodatkowo daje nakaz DnNO/DnNP/DnSz.
--- Koniec cytatu ---

Gdzie stosowane są DnNO/DnNP? NO i NP czasami włączane są przez wykonawczą, czasami przez dysponującą, ale nie słyszałem o dodatkowym uzależnieniu blokadą. Za to stosowane są nakazy na danie pozwolenia, tzw. zlecenia (Dzl, Ozl).

Zacha:
Paweł, miałem z tym styczność na jednej stacji z blokadą mechaniczną i semaforami świetlnymi z możliwymi przebiegami niewłaściwymi.

jageer:

--- Cytat: Paweł w 20 Maj 2014, 13:55:20 ---Gdzie stosowane są DnNO/DnNP? NO i NP czasami włączane są przez wykonawczą, czasami przez dysponującą, ale nie słyszałem o dodatkowym uzależnieniu blokadą. Za to stosowane są nakazy na danie pozwolenia, tzw. zlecenia (Dzl, Ozl).

--- Koniec cytatu ---

Na stacjach z urządzeniami mechanicznymi :P Jak, kolega napisał, jest taki posterunek, gdzie blokada jest jednokierunkowa, a semafory przy każdym torze i możliwość jazdy na semafor na lewy / z lewego na zasadzie NO, NP, dlatego jest coś takiego, aby wykonawcza mogła działać. Ale fakt, faktem chyba nie jest to jakoś powiązane z blokadą stacyjną? Chociaż bloki Pu oraz nakazów, są na i z lewego....

Dzl i Ozl - dotyczą bloku "poz" na blokadzie 2 kier.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej