Forum Główne > Ruch kolejowy

Wypadek w Lublinie 2015

<< < (2/2)

Andrev:

--- Cytat: EN57-002 w 11 Październik 2015, 21:01:20 ---W linku do artykułu przeczytałem, iż szynobus jechał jako trakcja manewrowa i się nie zatrzymał na sygnał stój. A tak przy okazji, czy wyniki dochodzenia służbowego są gdzieś publikowane, tak jak np. ze Starzyn?

--- Koniec cytatu ---

Obecnie tendencja jest taka, że wszystkie "grubsze" incydenty (przełożenie pod taborem, jazda pociągu przy otwartych rogatkach na przejeździe się do tego zalicza) oraz wyjaśnienie ich przyczyn publikowane są w biuletynach powypadkowych - te natomiast lądują w teczkach na posterunkach wraz z różnego rodzaju zarządzeniami mającymi wpływ i opisującymi stan bezpieczeństwa. Czy publikowane są gdzieś poza wewnętrznym obiegiem PLK? Nie wiem. Raport po Starzynach opublikowała Państwowa Komisja Badania Wypadków Kolejowych - więc trzeba by tam szukać.

EN57-002:
Raport od PKBWK wypadku k/Szczekocin mam ściągnięty z neta. Co do biuletynów, to też mam ileś tam, ale one są w większości beznadziejnie pisane przez jakieś Panie Zosie nie wiedzące w ogóle o czym piszą i nie wnoszą niczego po za samym stwierdzeniem, że incydent był. Być może jest to dla nich dodatkowe zajęcie i potocznie "odfajkowują" to. Czasami nawet nie można z nich zrozumieć sytuacji ruchowej tak są pisane. Dla mnie wzorem w opisywaniu wypadków był inż. Władysław Ryński, kilka z nich zamieściłem na tym forum.

Droznik:
Bo obecne biuletyny pisane są po to by uchronić nas od wypadków, a także podają co można "dobrego" zrobić by "ułatwić" pracę.
A właśnie dla maniaków tego symka, czy jak macie usterkę w zajętości torów prowadzicie kontrolkę zajętości torów?

EN57-002:
Nie wiem czy jestem maniakiem, ale nie prowadzę, choć czy to chyba powinno się w takim przypadku prowadzić tylko dla toru z usterką izolacji?

jageer:
Biuletyny, które opisują takie sytuacje, też są częścią SMSa, a dokładniej PPB (Plan poprawy bezpieczeństwa)....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej