Forum Główne > Urządzenia srk
Pulpity fikcyjnych stacji
jageer:
Album ma dużo braków - np. odnośnie zobrazowania wykolejnic na pulpicie (kostka inna niż "rozjazd"), niektórych elementów zobrazowania blokad np. zapalenie lampki "zwolnienia zastawki', itp .... - więc jest w pewnych "sferach" dowolność.
Wowas08:
--- Cytat: Paweł w 14 Maj 2017, 12:58:22 ---Edytor EPK był używany w poprzednich wersjach ISDR. Planowane przyszłe wersje z ładowaniem danych stacji z plików używać będą pulpitów z innego edytora.
--- Koniec cytatu ---
Czy to znaczy, że będzie nowy edytor? I nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że będzie można robić własne posterunki.
Wowas08:
Tutaj taki załącznik pokazujący początek prac nad moim pierwszym pulpitem. :D Jeśli jakieś błędy proszę pisać.
Paweł Piotr:
Podstawą projektowania pulpitu kostkowego jest plan schematyczny i plan sytuacyjny posterunku, przydałaby się też tablica zależności, więc poproszę o taki plan i o tablicę zależności.
Brak wszystkich przycisków doraźnych: zwolnienia przebiegów manewrowych, przycisków izolacji zwrotnicowej, przycisków kontroli rozprucia, nieprawidłowo opisane semafory i tarcze manewrowe, rozjazdy, nieprawidłowa numeracja torów, źle zaprojektowane perony... błąd formalny - w jednej kostce może być tylko jeden przycisk (patrz kolumna 20) (kostka 07/12) (kostka 09/28) (kostka 09/25) (kostka 07/17) (kostka 07/17)..., co to za szlak w kierunku Kleczew? Co to za świecące tam kostki? To na początek...
Paweł:
--- Cytat: Wowas08 w 02 Listopad 2020, 15:40:40 ---Tutaj taki załącznik pokazujący początek prac nad moim pierwszym pulpitem. :D Jeśli jakieś błędy proszę pisać.
--- Koniec cytatu ---
Błędne nazwy sygnalizatorów. Błędna numeracja torów. Rozmieszczenie niektórych Tm nie ma sensu. Blokada po prawej typu ??
Najpierw proponuję zapoznać się z wytycznymi projektowania Ie-4, następnie narysować i pokazać plan schematyczny stacji + podstawowe założenia (np. typy blokad liniowych). Dopiero potem wymyślać pulpit nastawczy.
--- Cytat: Wowas08 w 02 Listopad 2020, 12:33:56 ---Czy to znaczy, że będzie nowy edytor? I nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że będzie można robić własne posterunki.
--- Koniec cytatu ---
Są przewidziane narzędzia edycyjne, ale raczej nie będą dostępne publicznie, tylko w zamkniętej grupie osób które będą miały jakiś pomysł i podstawową wiedzę na temat srk. Poza tym generalnie nie przewiduję tworzenia nowych stacji fikcyjnych. Ale to nie temat na ten wątek - wrócę do tego po zakończeniu prac nad nową wersją programu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej