Forum Główne > Inne

Praca jako ISDR - pytania

<< < (3/5) > >>

Pr1:
Czyli jak mam wadę 4,75... I ostrość wzroku BEZ KOREKCJI taką, iż mogę przeczytać te dwie kobyły w drugim rzędzie, to mogę przejść badania i pracować BEZ KOREKCJI, bo tak przeszedłem badania? Naprawdę...? Dioptrie nic nie mają podczas badań?  No bo inaczej tego nie rozumiem. Przecież ja na tym oku jestem ślepy jak kret, ale te 0,2 przeczytam. Szczęście w całym, że na drugim mam 1,5 dioptrii.

jageer:
Z tego wynika, że jak przeczytasz 2 od góry, to masz widzenie "0,2" z tego co wiem? Jak ja jednym okiem widziałem 9/10 to miałem 0,9. Tak mi to kiedyś tłumaczono. Ale to musiałbyś sie upewnić :)

Pr1:
Tak. Rzędy to jest 0,x
0,8 to rząd, który powinno przeczytać każde zdrowe oko. A rzędów jest 11. Tych po 0,8 najczęściej się nie używa, bo mało kto je przeczyta.

Drugi od góry to naprawdę nie sztuka przeczytać... Chyba że:
a) badano mnie z błędnej odległości - a badano w dwóch różnych gabinetach, raz w szkole, dwa w prywatnym gabinecie
b) mam nienormalne oczy
c) panowie trochę przegięli z złagodzeniem przepisów
d) dziwne to...  :o

mr-honest:
Ciekawa sprawa też jest z astygmatyzmem. Dalej w tym rozporządzeniu pisze, że przy astygmatyzmie konieczna jest opinia lekarza okulisty.
W moim przypadku przed korekcją wzroku raczej na pewno bym przeczytał 2 rzędy od góry. Pytanie jak rozpatrują astygmatyzm, a jak krótkowzroczność...

Droznik:
Sprawa jest prosta, potrzeba ludzi, a mając dalej figurowane wymagania nikt na dyżurnego się nie dostanie. Teraz zaczyna wychodzić pokolenie Z jak piszą czyli Ci co dzieciństwo spędzili przed kompem, zamiast na podwórku to są tego skutki. Teraz prawie co 3 młody ma popsuty wzrok, więc o czym tu piszemy. Najlepiej jest pojść do okulisty zrobić badania i zapytać się czy mieści się to w danych przepisach. Oczywiście można zabrać przepisy ze sobą aby on dokładnie wytłumaczył.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej