1) Po przyjechaniu trzech pociągów na stację Dąb i ulokowaniu ich na torach bocznych/odstawczych nikt z pozostałych biorących udział w symulacji nie był w stanie podłączyć się do stacji Dąb.
Dodam możliwość ustawiania w scenerii, ilu ludzi na raz może się podłączyć, bo jak widać domyślna wartość jest zbyt mała
Przy okazji postaram się również dodać dla każdego szlaku nazwy stacji, do których dany szlak powinien prowadzić, to wtedy przy generowaniu rozkładów postara się to uwzględnić, aby nie było to takie totalnie losowe, jak jest teraz.
2) Kilkakrotnie pociągi pojawiały się praktycznie znikąd (w sytuacji kiedy wjazd był zablokowany przez inny pociąg, wjeżdżający lub oczekujący pod semaforem, nagle w samym środku stacji na utwierdzonym przebiegu dla wjeżdżającego/oczekującego z tego samego kierunku pociągu pojawiał się przyblokowany wcześniej na szlaku pociąg. co generowało straszne zamieszanie).
3) Zdarzały się momenty kiedy pociągi "znikały" z pola widzenia innych pociągów. Czasami pojawiała się sama lokomotywa kiedy maszynista pociągu podał sygnał dźwiękowy. Natomiast z nastawni wszystkie składy były cały czas doskonale widoczne.
Ciągle to się dzieje w aktualnej wersji? Jeśli tak, może dało by się ustalić, a jakim konkretnym przypadku i aby było powtarzalne? Będę mógł szybciej poprawić.
4) Na stacji Dąb wjechał pociąg od strony szlaku B i miał się udać na szlak C, co bez oblotu składu jest niewykonalne. Nie wiem z czego to wynikało. Być może dlatego, że jeden z dyżurnych opuścił nastawnie w trakcie trwania rozkładu dla tego pociągu i jedna ze stacji została pominięta? Nie mam pojęcia.
Hmm, teoretycznie nie powinno mieć miejsca, no chyba, że wcześniej wypuściłeś ten sam pociąg na zły szlak, to wtedy wróci do Ciebie po losowym, kompatybilnym szlaku.
Sugestie:
Postaram się uwzględnić, zrobienie niektórych może trochę potrwać, bo np. komunikacja pomiędzy dyżurnymi wymagałaby przemyślenia tego od strony technicznej.
Dziękuje również pozostałym za sugestie, na pierwszy rzut oka wydają się jak najbardziej możliwe do zrealizowania. Jak tylko zorganizuję jakieś forum to je zbierzemy do kupy i przypiszemy priorytety
Aktualnie, z pomocą youBy (Xoov), implementuję hamulce używające SPKSa, bo z tą starą implementacja hamulców to trochę się wstyd pokazywać... Jak już dobrze zadziałają to przy okazji dorzucę możliwość oblotu składu, zabawa będzie lepsza
Może jestem marzycielem, ale czy coś takiego, jak w załączniku w tym symulatorze da (będzie dało) się zbudować? Oczywiście zastępując urządzenia elektryczne mechanicznymi.
(tylko nie bijcie)
Myślę, że sterowanie takimi stacjami jeżeli kiedykolwiek powstanie to będzie z poziomu ISDR.
Chyba najlepiej by było, bo w przypadku mechanicznych, nawet jak zaimplementuje możliwość dania kilku nastawni na jedną scenerię, to łatwe to nie będzie.
Hmm, chociaż z drugiej strony, może byłby to fany challenge dla zgranej grupy dyżurnych, wspólnie obsłużyć coś takiego na mechanicznych?