Forum Główne > Urządzenia srk

Kolejność nastawiania semaforów - tablica zależności

(1/4) > >>

jageer:
Orientuje się ktoś, czy istnieje symbol (zapis), który pokazuje w tablicy zależności kolejność nastawiania semaforów? Np -> najpierw wyświetlamy drogowskazowy, a potem wjazdowy, odwrotnie się nie da.

pozdrawiam

Paweł Piotr:
Nie ma. Kwestia ta jest szczegółowo referowana wszystkim nowym pracownikom służby ruchu w czasie szkolenia przed autoryzacją na określonym posterunku ruchu.

jageer:
Czyli pewno "zapisy w uwagach".  ;) Takie coś można zrobić.

Hako:
Pozwolę się podpiąć pod wątek i zadać pytanie też dotyczące kolejności podawania sygnału.

Grafika ukazująca istotę problemu:
https://www.dropbox.com/s/cd8l831a4w3uxly/kolejnoscsygnalowobwod.png?dl=0

Sytuacja jest taka, jest sobie jakaś niekoniecznie prawdziwa stacja. Na tej stacji jest tor przy którym znajduje się semafor drogowskazowy K, a z semafora tego można dojechać tylko pod semafor E. Jest to ładnie narysowane na załączonej grafice + obrazujący to kawałeczek pulpitu. Odległość od K do E jest dosyć bliska (na pewno mniejsza od wymaganej drogi hamowania), ale wskaźników W19/W20 tutaj nie ma bo jak gdzieś udało mi się doczytać przy założeniu że jest kolejność nastawiania to wskaźnika być nie musi.

Moje pytanie dotyczy natomiast tego jak to się robi, a dokładniej, jak powinny wyglądać obwody w urządzeniach typu E. W grafice poniżej pulpitu dołączyłem rysunki obwodów które niekoniecznie mogą być poprawne a to dlatego że są tylko produktem mojej wyobraźni. I o ile obwód semafora E zdaje mi się być prawidłowym to już obwód semafora K jest już typowym "nie wiem więc zgaduję".
Czy powinno być tak jak narysowałem - przekaźnik SK kontroluje zestyki SE i Ue? Czy powinien np. tylko SE albo tylko Ue?
Czy w obwodzie świateł semafora K też powinny znaleść się SE i Ue (obok SK i Uk)?
Czy semafor K powinien kontrolować też zestyki typu Uem, Iz4, Kn3/4- itd. aż do Ua?

PS. niektóre elementy na tym schemacie/rysunku jak poprawność numeracji zwrotnic/semaforów/torów/tarcz/itd., układ torowy itd. mogą (i pewnie są) bzdurne ale zasadniczo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie a po za tym to temat na oddzielną dyskuję

PS2. Mój pierwszy post to i serdecznie witam wszystkich :)

Paweł Piotr:
To pytanie proponuję skierować na forum automatyków, tam są fachowcy od wewnętrznych urządzeń srk: http://usrk.pl/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej