Autor Wątek: Brak sygnałów końca pociągu.  (Przeczytany 3570 razy)

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Brak sygnałów końca pociągu.
« dnia: 24 Kwiecień 2017, 17:50:25 »
Witam, utworzyłem swój własny rozkład jazdy jeszcze nieskończony. Chciałem go przetestować, ISDR normalnie mi go odpala, podczas gdy posterunki zgłaszają wyprawianie pociągu też nie ma problemów ale gdy pociąg jest wyprawiony i zmierza do Testowa ze Zbyszek i Wilamowic to pociągi z tych stacji nie mają sygnałów końca pociągu oraz nie ma ich na liście radiołączności pociągowej tylko są w sekcji rozmawiania z posterunkami. Ze Ślemienia wszystkie pociągi mają tylko z tych stacji nie mają sygnałów końca pociągu. Co może być tego przyczyną?
Proszę o pomoc. Załączam zdjęcia składów ze Zbyszek i Wilamowic oraz plik z rozkładem jazdy.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2017, 17:59:32 wysłana przez EU44-009 »

Offline Paweł

  • Administrator
  • Użytkownik
  • Wiadomości: 736
    • Zobacz profil
    • Beskidzka Strona Kolejowa
  • GG: 5965963
  • Skąd: Kęty
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2017, 13:25:38 »
Błędne wpisy składów - wagony zamiast pojazdu trakcyjnego (trzeci parametr).

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2017, 15:07:56 »
Jednak nie działa po wykasowaniu tego vm=. To bym mógł prosić żebyś mi napisał gdzie jest ten trzeci parametr i co tam wpisać?
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2017, 18:23:01 wysłana przez EU44-009 »

Offline Paweł

  • Administrator
  • Użytkownik
  • Wiadomości: 736
    • Zobacz profil
    • Beskidzka Strona Kolejowa
  • GG: 5965963
  • Skąd: Kęty
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwiecień 2017, 19:49:23 »
Wpisy składów składają się z trójek parametrów opisujących kolejne pojazdy trakcyjne/grupy wagonów, rozdzielone przecinkami: nazwa, długość (l. osi), rodzaj. Rodzaj jest cyfrą, 0 oznacza wagony, 1 - pojazd trakcyjny nieelektryczny, 2 - pojazd trakcyjny elektryczny. Dla niektórych pojazdów trakcyjnych masz wpisane 0, zapewne to jest przyczyna tego że są "głuche". Dodatkowy parametr vm= dodawany w nawiasie kwadratowym może dotyczyć i wagonów i pojazdów trakcyjnych.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwiecień 2017, 20:28:12 »
Ale w tym rozkładzie standardowym ISDR nie ma tych 0,1,2 a i tak działa albo ja nie wiem że te cyfry tam są bo naprawdę chyba ich tam nie ma. Dobra. To ja jutro zobaczę powpisuję i zobaczę czy działa. Dzięki wielkie za pomoc.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień 2017, 20:31:31 »
A w jakiej kolejności trzeba wpisywać to 0,1,2? Po czym to wpisywać?

Offline Paweł

  • Administrator
  • Użytkownik
  • Wiadomości: 736
    • Zobacz profil
    • Beskidzka Strona Kolejowa
  • GG: 5965963
  • Skąd: Kęty
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2017, 23:16:28 »
Zobacz na opis w instrukcji edytora.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwiecień 2017, 06:12:30 »
Dobra. Dzięki bardzo za pomoc.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwiecień 2017, 09:34:19 »
No to w takim razie dlaczego pociągi ze Ślemienia przyjeżdżają normalnie?

Offline EN57-002

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 557
    • Zobacz profil
  • Skąd: Chorzów
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2017, 10:37:58 »
Ze Ślemienia na screenie to masz EN57, tam nie wiele można zepsuć, to tez ma sygnały końca poc. Może zamieść w załączniku Twój RJ, wtedy można będzie zobaczyć, co tam jest nie tak.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień 2017, 12:42:02 »
No właśnie mój RJ jest w załączniku ale nieskończony. Dzisiaj dodam skończony.

Offline EN57-002

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 557
    • Zobacz profil
  • Skąd: Chorzów
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwiecień 2017, 13:12:00 »
Błedne wpisy masz. Pierwszy wpis poc. dodatkowego tow. (nie wiem czemu na czerwono) ET41[vm=120],7,0,węglarki,40,0 , a powinno być ET41,6,2,węglarki[vm=120],40,0
EU07[vm=120],3,2,wagony p.,30,0 , a powinno być EU07,3,2,[vm=120],wagony p.,30,0.
  Po za tym ten RJ nie będzie działał lub jest do przerobienia. Jak to zrobiłeś, że mijania poc. są na jednotorówce? Wiecej nie przeglądałem, bo już na podst. tyko błędów na jednotorze, to jest do przerobienia.

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Kwiecień 2017, 13:36:04 »
Nie są na jednotorówce bo dostosowałem godziny żeby się minęły na Testowie

Offline EU44-009

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Skąd: Gdańsk
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:46:03 »
Gdy wpisuję tak jak podał EN57-002 : EU07,3,2,[vm=120],wagony p.,30,0. to cały czas wyskakuje mi nieprawidłowe zestawienie składu. Co ja wpisuję źle?

Offline EN57-002

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 557
    • Zobacz profil
  • Skąd: Chorzów
Odp: Brak sygnałów końca pociągu.
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Kwiecień 2017, 23:12:15 »
Bo też w drugim przykładzie sam zrobiłem błąd, powinno być:
EU07,3,2,wagony p.[vm=120],30,0.
W pierwszym przykładzie dla ET41 podałem prawidłowo, a tu zamieniłem miejscami.
Tu przykłady innych zestawień:
ST44,4,1,wag.TEFAMA[vm=70],85,0
SM48,4,1,wag.TEFAMA,85,0
ET40,6,2,Eanos[m=3200],90,0
ST44,4,1,ST43,4,1,SM42[1k],3,1,SM42[1k],3,1
ST44,4,1,węglarki[vm=80][m=2500],85,0