Forum Główne > Ruch kolejowy

Dziwna sytuacja

<< < (6/12) > >>

Paweł Piotr:
Układ komór na semaforze jest uzależniony od ilości i jakości podawanych sygnałów.
Ilość sygnałów = ilość obrazów sygnałowych; jakość = konkretny obraz sygnałowy.
W podanym przeze mnie przykładzie semafor ma podawać 5 wskazań sygnałowych (ilość). Jakość podawanych sygnałów (konkretne obrazy sygnałowe) ilustruje rysunek. Nie wiedziałem, że to takie trudne..  ;D

EN57-002:
Jakoś jakość to bardziej mi się kojarzy z jakością produktów, wykonania czegoś, a wcale z wyświetlaniem konkretnego sygnału.
Przecież ilość, jest tożsama z konkretnymi obrazami sygnałowymi.

--- Cytat: Paweł Piotr w 14 Luty 2018, 16:02:13 ---Nie wiedziałem, że to takie trudne..  ;D

--- Koniec cytatu ---
To może być trudne, jeżeli słowotwórcy na kolei i nie tylko, co raz częściej stosują wyrazy, których powszechne znaczenia używają do innych rzadkich znaczeń.
Transformacja toru lewego, nadawanie sygnałów przez semafory świetlne i tak by można podawać więcej przykładów, więc nie miej do mnie pretensji, że nie nadążam za tymi, czasami niepotrzebnymi (chodzi o te wyrazy, czy nazewnictwo) zmianami.

Paweł Piotr:
Przecież ilość, jest tożsama z konkretnymi obrazami sygnałowymi.
Mylisz się - określenie wyłącznie ilości wskazań sygnałowych na semaforze bez dokładnego określenia - JAKICH WSKAZAŃ - nic nie oznacza. Jeśli nie wierzysz - narysuj semafor, na którym wymagane są 4 wskazania i udowodnij, że narysowany przez Ciebie semafor jest jedynym możliwym przypadkiem dla takiego założenia (ilość=4).
Reszty Twojego posta nie komentuję.

EN57-002:

--- Cytat: Paweł Piotr w 14 Luty 2018, 21:19:36 ---Mylisz się - określenie wyłącznie ilości wskazań sygnałowych na semaforze bez dokładnego określenia - JAKICH WSKAZAŃ - nic nie oznacza.

--- Koniec cytatu ---
Nadinterpretowujesz. Nie negowałem ilości wyświetlania sygnałów, bo te wymieniłeś enumeratywnie, tylko do użycia do konkretnych obrazów sygnałowych słowa "jakość", którego bym z tym, po prostu, nie powiązał.
Natomiast Przecież ilość, jest tożsama z konkretnymi obrazami sygnałowymi. jest jak najbardziej zasadne. Jeżeli sem. ma wyświetlić 6 obrazów sygnałowych (wcześniej samych "sygnałów", obecnie "nadać"), to inaczej jest 6

--- Cytat: Paweł Piotr w 14 Luty 2018, 21:19:36 ---wskazań sygnałowych na semaforze

--- Koniec cytatu ---
bez wchodzenia w szczegóły jakie i ile do tego potrzeba komór.

Paweł Piotr:
Poprosiłem Ciebie o coś, przypomnę:
narysuj semafor, na którym wymagane są 4 wskazania i udowodnij, że narysowany przez Ciebie semafor jest jedynym możliwym przypadkiem dla takiego założenia (ilość=4).

więc najpierw zrób to, o co prosiłem, bo na razie mędrkujesz, pisząc bez sensu i składu.
Napiszę jeszcze raz. Ilość (liczba) jest czymś innym, niż określone przepisami obrazy sygnałowe. Podanie samej ilości (liczby) wymaganych sygnałów na semaforze NIE WYSTARCZA DO JEGO NARYSOWANIA. Bardziej łopatologicznie się nie da.
A o słowie "jakość" poczytaj sobie w necie, bo czytając Twoje teksty widzę, że masz kiepskie o nim pojęcie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej