Forum Główne > Ruch kolejowy
Dziwna sytuacja
Paweł Piotr:
EUREKA! Dotarłem do oryginalnego planu schematycznego stacji Zabrze Makoszowy, którego fragment prezentuję w załączniku. To oczywiście obala moją teorię o dodawaniu komór sygnałowych pomarańczowych do istniejących semaforów, jak to rozrysowałem w swoich poprzednich postach. Oznacza to, że semafory wyjazdowe M i N2 od samego początku były równocześnie tarczami ostrzegawczymi do semafora B1/2 w Mizerowie, od kiedy je zabudowano - a warto zauważyć, że zabudowano je później, niż semafory wyjazdowe J, K i L (wynika to ze sposobu oznaczenia semaforów wyjazdowych). A zatem Paweł ma rację, co do kolejności komór. Mogę więc z satysfakcją stwierdzić, że po wielu różnych dywagacjach udało nam się wspólnie rozwiązać kolejną fascynującą zagadkę! Schemat oryginalny oczywiście potwierdza zamieszczoną fotografię z terenu, oraz - niestety - pokazuje indolencję Adriana Karwata. Samo życie... :-[ >:( ;D ;D
jageer:
--- Cytat: EN57-002 w 12 Marzec 2018, 19:23:37 ---
--- Cytat: Paweł Piotr w 12 Marzec 2018, 17:24:22 --- W efekcie mamy na posterunkach ruchu pomieszanie typów urządzeń, gdzie dyżurny ruchu ma klucze, elementy scentralizowane, przekaźniki (...)
--- Koniec cytatu ---
Takie właśnie urządzenia są (nie wiem czy jeszcze), na omawianej stacji ZM. Kiedyś je tam fotografowałem wewnątrz.
W Skierniewicach przed modernizacją było podobnie.
--- Koniec cytatu ---
Obecnie ZM, to mały pikuś przy ZZ2.......
EN57-002:
--- Cytat: jageer w 13 Marzec 2018, 06:34:11 ---Obecnie ZM, to mały pikuś przy ZZ2.......
--- Koniec cytatu ---
Teraz to jest ZZ1. Zmiany, zmiany, zmiany...
jageer:
--- Cytat: EN57-002 w 13 Marzec 2018, 10:15:46 ---
--- Cytat: jageer w 13 Marzec 2018, 06:34:11 ---Obecnie ZM, to mały pikuś przy ZZ2.......
--- Koniec cytatu ---
Teraz to jest ZZ1. Zmiany, zmiany, zmiany...
--- Koniec cytatu ---
Dziś na tablicy widziałem nadal ZZ2.... Ale nie o tym ten temat.
jageer:
Dziś byłem na stacji Nędza, posterunek Na1. Semafor w stronę podg. Turze wyjazdowy powiązany z wjazdem na wspomniany podg. Układ od góry: Z-C-P-B.
Pytanie do tych, którzy już tu teorie głosili: jak wyjeżdża, a Turze nie poda, to podane jest pomarańczowe poniżej czerwonego, mechanik powinien jechać, czy nie? Fakt, tam jest tylko przebieg na prosto, ale z poprzednich postów wynika, że wg. niektórych tak nie powinno być.......
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej