Forum Główne > Ruch kolejowy
przed czołem jadącego pociągu wygasa sygnał zezwalający
kokodar:
Witam Wszystkich Kolegów zawodowców i amatorów. Jest sytuacja: Przed semaforem wjazdowym (nazwijmy go "Z")do stacji jest peron. Dalej za semaforem wjazdowym znajduje się semafor drogowskazowy (nazwijmy go "V"). Zatrzymuje się pociąg osobowy. Na semaforze Z i V świeci sygnał zezwalający. Pociąg rusza, lecz w niewielkiej odległości od czoła semafor Z wygasa na Stój (V nadal wskazuje sygnał zezwalający). Maszynista zatrzymuje pociąg, wywołuje dysponującą i informuje o sytuacji oraz, że stoi ok. 5 m za semaforem Z. Podanie Sz mija się z celem, więc dyktuje się rozkaz S. I tu moja propozycja: "działka 4 polecam jechać dalej do semafora drogowskazowego V". Co o tym sądzicie? Czekam na uwagi i sugestie. Pozdrawiam i życzę jak zawsze spokojnej ;-)
uetam:
--- Cytat: kokodar w 27 Styczeń 2012, 18:16:40 ---Witam Wszystkich Kolegów zawodowców i amatorów. Jest sytuacja: Przed semaforem wjazdowym (nazwijmy go "Z")do stacji jest peron. Dalej za semaforem wjazdowym znajduje się semafor drogowskazowy (nazwijmy go "V"). Zatrzymuje się pociąg osobowy. Na semaforze Z i V świeci sygnał zezwalający. Pociąg rusza, lecz w niewielkiej odległości od czoła semafor Z wygasa na Stój (V nadal wskazuje sygnał zezwalający). Maszynista zatrzymuje pociąg, wywołuje dysponującą i informuje o sytuacji oraz, że stoi ok. 5 m za semaforem Z. Podanie Sz mija się z celem, więc dyktuje się rozkaz S. I tu moja propozycja: "działka 4 polecam jechać dalej do semafora drogowskazowego V". Co o tym sądzicie? Czekam na uwagi i sugestie. Pozdrawiam i życzę jak zawsze spokojnej ;-)
--- Koniec cytatu ---
Albo po prostu zezwalam przejechac obok wskazujacego sygnal stoj semafora wjazdowego Z ;)
jageer:
Zależy też od mecha, niektórzy jak znają dobrze - to powiedzą, jak się im powie, że wygasili przebiciem to pojadą spokojnie dalej, inni zażądają rozkazu S.
igor:
Racja. Zazwyczaj wystarczy krzyknąć przez radio: "Można kontynuować jazdę".
stanislaw57:
"kokodar" pyta raczej o powszechna formułę dla opisanego przypadku. Myślę, że proponowana formuła jest dobra, ale inna do niej podobna też chyba jest do przyjęcia: "Po minięciu sygnału "Stój" na semaforze "..." (przedwczesna zmiana sygnału zezwalającego) zezwalam na dalszą jazdę w kierunku ...". Oddaje to sytuację, dla której rozkaz został wydany, a pamięć jest ulotna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej