Forum Główne > Testowo
Problem z przyciskiem KoT.
Artur PKP:
Dawałem rozkazy pisemne S a na semaforze nic się nie świeciło. Dałem po rozkazie S nakaz jazdy i przejechał obok semafora. A tak przy okazji: co to znaczy przekroczona skrajnia i co to jest ta skrajnia?
Paweł:
--- Cytat: mateu w 25 Luty 2012, 14:33:40 ---Rzadko zdarza sie aby ta rezerwowa zaroweczka rowniez ulegla przepaleniu w tym samym momencie.
--- Koniec cytatu ---
Akurat tu jest uproszczenie - model urządzeń zewnętrznych w symulatorze nie rozróżnia komór z jedną i dwiema żarówkami, pulpit też trzeba by było zmodyfikować żeby lampka świeciła słabiej po spaleniu jednej żarówki.
--- Cytat: Artur PKP w 25 Luty 2012, 15:37:58 ---Dawałem rozkazy pisemne S a na semaforze nic się nie świeciło. Dałem po rozkazie S nakaz jazdy i przejechał obok semafora. A tak przy okazji: co to znaczy przekroczona skrajnia i co to jest ta skrajnia?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Wikipedia ---Skrajnia kolejowa – zarys, poza który nie mogą wystawać żadne elementy taboru (skrajnia taboru) i budowli (skrajnia budowli), aby umożliwić swobodny ruch pojazdów szynowych.
--- Koniec cytatu ---
Artur PKP:
Dzięki:)
Andrev:
--- Cytat: mateu w 25 Luty 2012, 14:33:40 ---Rzadko zdarza sie aby ta rezerwowa zaroweczka rowniez ulegla przepaleniu w tym samym momencie.
No i semafor ciemny = stoj wiec z ta tarcza D1 to tak nie do konca ;)
--- Koniec cytatu ---
Ale jak wjazdowy świeci na rezerwie to końcowego już wtedy nie da się wrócić.
Natomiast co do ciemnego semafora. Jest to dość drażliwy temat. Żadna instrukcja nie przewiduje dokładnej metody postępowania. Ir-1 mówi o postawieniu tarczy D1 ale w przypadku nienastawienia się sygnału "stój" na semaforze. Instrukcja urządzeń mówi o zawieszaniu zastępczych latarni sygnałowych, które, spotyka się dość rzadko. Dodatkowo do wchodzenia na maszty semaforów trzeba mieć dodatkowe uprawienia. Niemniej dla maszynisty semafor ciemny oznaczać powinien sygnał "stój".
ZiomalCl:
--- Cytat: Andrev w 26 Luty 2012, 20:23:08 ---Ir-1 mówi o postawieniu tarczy D1 ale w przypadku nienastawienia się sygnału "stój" na semaforze.
--- Koniec cytatu ---
Sam sobie odpowiedziałeś. Co ma jedno do drugiego? :) Nienastawienie sygnału "stój" oznacza tylko tyle, że semafor wskazuje sygnał zezwalający na jazdę. Ciemny semafor takim sygnałem nie jest i jego w to nie mieszaj.
--- Cytuj ---Niemniej dla maszynisty semafor ciemny oznaczać powinien sygnał "stój".
--- Koniec cytatu ---
Nie "powinien", tylko po prostu jest sygnałem Stój.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej