Rzeczywiście sprawa z wyróżnieniem zakładki jest prosta, ale komplikuje się, jeżeli zakładka nie jest właściwą zakładką, tylko zadokowanym formularzem. Wtedy nie ma właściwości Highlighted (albo nie mogę jej znaleźć). Mogę wprowadzić ten sposób migania, ale trzeba by się zastanowić jak to rozwiązać po planowanej zmianie.
Hm... faktycznie sprawa trochę bardziej skomplikowana. W sumie nigdy nie miałem okazji robić tego: dokować formularzy w komponentach TPageControl. Jeśli forma po zadokowaniu jest czymś w rodzaju dynamicznie stworzonego TTabSheet, poszedłbym w kierunku pętli sprawdzającej po kolei komponenty aż do odnalezienia komponentu o właściwościach TTabSheet i nazwie... hmm... formy?
Czyli coś w rodzaju
For I:=0 to componentcount - 1 do
If (components[i] is TTabSheet) then
begin
If TTabSheet(components[i]).name = 'Form1' then
{i dalej prawie taki sam kod, co w poprzednim przykładzie z Highlighted}
end;
Taki kodzik daje nam możliwość odwołania się do komponentu stworzonego dynamicznie, którym (mam nadzieję) jest zadokowana forma. Ale ręki nie dam.
P.S. Mam nadzieję, że moje rady, nie brzmią dla Ciebie protekcjonalnie. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracy. Napracowałeś się solidnie i czekam z zapartym tchem na każdy dalszy rozwój Twojej pracy, a szczególnie na pierwszą symulację nastawni istniejącej faktycznie, którą mam cichą nadzieję wkrótce zobaczyć
. Nie jestem specem w sprawach prowadzenia ruchu etc., ale zawsze chętnie pomogę w kwestii kodowania, jeżeli tylko będę w stanie (tzn. wystarczy mi wiedzy i czasu). Pzdr.