Forum Główne > Urządzenia srk
Co to za sygnał?
Arkady_1:
--- Cytat: jageer w 15 Luty 2011, 10:05:13 ---Nie wiem jakie tam są przekaźniki
--- Koniec cytatu ---
Jako że zabezpieczeniowcem nie jestem, dyżurnym ruchu też nie, to nie mam pojęcia. Jedyne co mogę powiedzieć, to że zasadniczo były i są tam (na nastawni dysponującej, na wykonawczej nigdy nie byłem) od nowości urządzenia elektromechaniczne z suwakową skrzynią zależności. Fachowcy na pewno wiedzą o co mi chodzi. Wystają z tego ustrojstwa gałki z możliwością obrotu w prawo albo w lewo. Po drobnych przeróbkach w stacji, i dostawieniu semaforów wyjazdowych przy torach szlakowych za ostatnim rozjazdem, dobudowano do nastawni kontener i pewnie tam upchnięto dodatkowe przekaźniki itp.
Zacha:
Jedno jest pewne - dyżurny nie zawinił. Skoro prawidło podał wjazd i urządzenia na nastawni wskazywały prawidłowy przebieg, a na gruncie było co innego, mogła być to tylko wina źle podpiętych obwodów.
Arkady_1:
--- Cytat: Zacha_SW w 15 Luty 2011, 11:28:51 ---Jedno jest pewne - dyżurny nie zawinił.
--- Koniec cytatu ---
Toteż nikt dyżurnego nie obwiniał. Chyba nawet chłopina powiadomił zabezpieczeniowców. Zawiodła technika (i tu można długo dyskutować o niedoinwestowaniu kolei).
Paweł:
Na wykonawczej od strony Grodziska są urządzenia przekaźnikowe systemu E, instalowane chyba jeszcze w latach 50 i zapewne przerabiane od tego czasu xx razy. W teorii żaden sygnał nie powinien się wyświetlić, ale w praktyce potrafią się dziać różne cuda, które projektantom się nawet nie śniły. A wspomniane urządzenia elektromechaniczne na dysponującej są jeszcze przedwojenne, poniemieckie - choć nadal działają jak należy. Generalnie ciekawe muzeum, ale pewnie za kilka lat już będzie tam komputer.
Arkady_1:
--- Cytat: Paweł w 15 Luty 2011, 15:22:14 --- Generalnie ciekawe muzeum, ale pewnie za kilka lat już będzie tam komputer.
--- Koniec cytatu ---
Spodziewam się, że jeszcze w tym, najdalej przyszłym roku. PLK ma, chyba od maja, remontować ten odcinek linii Warszawa - Łódź.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej