Forum Główne > Ruch kolejowy
Potrącenie człowieka, rozkaz "O" na zmniejszenie prędkości na torze sąsiednim.
MaKu:
--- Cytat: Zacha w 21 Kwiecień 2014, 17:37:56 ---Moim zdaniem powinno być 20. Poza tym w takich przypadkach najczęściej informuje się mechanika przez radio, żeby jechał ostrożnie bez zbędnej biurokracji.
--- Koniec cytatu ---
Bez zbędnej biurokracji. Jazda "na gębę", mając w swojej stacji komisję a w przypadku potrącenia nawet prokuratora.
Życzę powodzenia.
--- Cytat: jageer w 21 Kwiecień 2014, 20:38:57 ---40 może nie dyktował bo brał "po trapezie" i semafory nie pozwalały na więcej ;-)
--- Koniec cytatu ---
Ty tak na poważnie, czy piszesz, żeby pisać?
--- Cytat: jageer w 21 Kwiecień 2014, 20:38:57 ---Co do "określenia" prędkości, to trudno powiedzieć. Bo chyba nie ma "katalogu", który przypisuje ograniczenie do danej sytuacji (nie licząc usterek SSP, czy przyjmowania na zajęty).
--- Koniec cytatu ---
Ir-1, §62 "Prędkość jazdy pociągów".
--- Cytat: jageer w 21 Kwiecień 2014, 20:38:57 ---Po 2: jeżeli coś się dzieje u mnie w stacji, to zatrzymuję pociąg pod słupem i dyktuję ja rozkaz, a nie sąsiad. Bo to nie szlak.
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli coś się dzieje, to zgodnie z instrukcjami możesz zobligować "sąsiada", to dyktowania rozkazu pisemnego "O", na zachowanie ostrożności, lub zmniejszenia prędkości u Ciebie w stacji.
jageer:
No można zobligować sąsiada, fakt czasem jest to wskazane.
Z trapezem - to żartowałem, ale jeżeli faktycznie jakoś jechał po boku, bo na głównym było potrącenie, może dlatego nie dyktował? Chociaż, to nie jest wytłumaczenie.
Co do: Ir-1, §62 "Prędkość jazdy pociągów" - no to fakt, przeoczyłem, ale przepisów paragraf w paragraf nie znam.
Każdy pracuje inaczej i wie, na co sobie może pozwolić jak "po bokach" ma dyżurnych, z którymi się zna i długo współpracuje.
MaKu:
--- Cytat: jageer w 23 Kwiecień 2014, 08:52:30 ---No można zobligować sąsiada, fakt czasem jest to wskazane.
--- Koniec cytatu ---
Ostrzeżenia adresu 14.
Telefonogramy z nakazem ograniczenia prędkości na szlaku/stacji celem odnalezienia zderzaka.
Sprawdzenia szlaku/stacji który wykazuje zajętość.
Jest wiele sytuacji, gdy można nakazać sąsiedniemu posterunkowi na dyktowanie ostrzeżenia ograniczenia w naszej stacji.
jageer:
To jeszcze pytanie - bo z PLK nie jestem związany. Jeżeli mamy taką sytuację, a stacja obok drukuje rozkazy "O", to można to podpiąć pod to?
MaKu:
Dyżurny ruchu sąsiedniej stacji, nie może "na gębę" kazać Tobie wydawania ostrzeżeń.
Może:
- nadać adres 14
- za numerem w dzienniku telefonicznym wydać polecenie Tobie "Ostrzegać drużyny pociągowe rozkazem pisemnym "O" odnośnie (i tutaj treść)"
- nadać telefonogram notując go w dzienniku ruchu "Ograniczyć bieg najbliższego pociągu po torze 1/2/szlakowym, celem odnalezienia zderzaka z pociągu xxxxxx".
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej