Forum Główne > Inne

Egzamin zawodowy - transport kolejowy 2014 r.

<< < (5/7) > >>

Andrev:

--- Cytat: grzegorz23 w 21 Czerwiec 2014, 08:21:17 ---@Andrev podobne wnioski wyciągnąłem podczas pisania tego egzaminu, w schemacie stacji zabrakło nawet posterunku SKP i nie mogłem stwierdzić sygnałów końca pociągów od lewej strony szlaku.

--- Koniec cytatu ---

A może to było podchwytliwe zadanie i stacja w SRJP ma symbol "K", czyli wjazd pociągu z sygnałami końca pociągu zgłasza uprawniony pracownik ;)

MaKu:
Symbole w SRJP dla dyżurnego są nieistotne. Najważniejsze jest specyfika posterunku oraz to, co jest w RTS-ie.

jageer:

--- Cytat: grzegorz23 w 21 Czerwiec 2014, 08:21:17 ---@Andrev podobne wnioski wyciągnąłem podczas pisania tego egzaminu, w schemacie stacji zabrakło nawet posterunku SKP i nie mogłem stwierdzić sygnałów końca pociągów od lewej strony szlaku.

--- Koniec cytatu ---

Prawdopodobnie w RTS jest wtedy zapis, że jeżeli wjedzie, a nie widzisz końca (bo ma postój, rozwiązujesz, krzyżujesz itp), a wyprawiasz inny w tym kierunku, to pomagier "dyma" na koniec składu i sprawdza koniec ;) Albo obok pociąg który stoi, jak stoją na tej samej wysokości to mechu składu jadącego w kierunku, z którego przyjechał poprzedni pociąg "podpowie".

EN57-002:

--- Cytat: jageer w 21 Czerwiec 2014, 20:24:58 ---Prawdopodobnie w RTS jest wtedy zapis, że jeżeli wjedzie, a nie widzisz końca (bo ma postój, rozwiązujesz, krzyżujesz itp), a wyprawiasz inny w tym kierunku, to pomagier "dyma" na koniec składu i sprawdza koniec ;) Albo obok pociąg który stoi, jak stoją na tej samej wysokości to mechu składu jadącego w kierunku, z którego przyjechał poprzedni pociąg "podpowie".

--- Koniec cytatu ---
Zaczyna się rozmywać odpowiedzialność prawna. Sam czytałem o takim wypadku kiedy urwały się na szlaku dwa ostatnie wagony, stoczyły się w obniżenie toru i stanęły w lekkiej mgle. Ostatni wagon jaki został w składzie - platforma - miała stary jeden sygnał końca pociągu. Następny posterunek na podst. tego jednego starego sygnału dał potwierdzenie przybycia. Na dwa urwane od składu wagonu najechał następny poc.
Może IZKR wypowie się w temacie?

jageer:
Znam taki posterunek, gdzie nie ma SKP od jednej strony i pomagier ma Ci powiedzieć, jeżeli pociąg kończy u Ciebie bieg, a nie wjeżdża od strony "budy".
A wątpie, żeby mech z pociągu obok "ściemniał", że są końcówki, bo jakby okłamał, to by sam pojechał na zajęty z wagonami na szlaku ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej