Forum Główne > Urządzenia srk
Dziwne komory
axtomek:
Ja również słyszałem, że semafory 6 komorowe to pozostałość z czasów, gdy nie było pulsującego żółtego, na ograniczenie, tylko podawano dwa zielone. Zresztą nie tylko stary układ komór jest w przypadku 6 komorowych. W Pilawie też jest stary układ komór (z dwoma zielonymi), ale nie w sześciokomorowcu.
EN57-002:
Może tak być, że gdy stosowano głowice 6 komorowe sygnałów migających nie było. W instrukcji o sygnalizacji z 1958 jedynym migowym światłem był Sz. Migowe światła (zielone i pomarańczowe) pojawiają się w E1 z 1970r.
jageer:
--- Cytat: EN57-002 w 12 Październik 2014, 19:54:54 ---Znany posterunek Sprowa jest podg z czynnymi Sz-mi na tor lewy, co w znanej sytuacji nastąpiło.
--- Koniec cytatu ---
Ja piszę o SZcie podanym z toru lewego semafora wjazdowego na Podg, z prawego zawsze podasz na lewy, nawet jak nie ma na słupie W24.
--- Cytat: Droznik w 12 Październik 2014, 17:17:55 ---Jagger statystyki chłopie statystyki.
--- Koniec cytatu ---
A walą mnie statystyki. Nie będę pisał tutaj o pewnych przykładach, gdzie dyrektor nakazał pracować dyżurnym "lekko niezgodnie z przepisami", byle ograniczyć Szty. Ja tam wolę mrugnąć, niż pracować w "wymieniony sposób", który jest bardziej niebezpieczny i nieprzepisowy, a jak coś się stanie, to będzie gorzej.
Co do statystyk - na stacji pewnej dużej, jest automatyk, który raz na tydzień "sprawdza" Szty. I to na wszystkich słupach, zarówno na tor prawy i lewy. Stacja ma 18 torów, 8 semów wjazdowych, co daje nam razem 36 + 8 semaforów. Jak policzymy, że wyjazdy mruga z NO i bez daje nam to 72 Szty + 8 na wjazdach. Czyli dodatkowe 80 Sztów na tydzień....
EN57-002:
--- Cytat: jageer w 13 Październik 2014, 15:14:43 ---
--- Cytat: EN57-002 w 12 Październik 2014, 19:54:54 ---Znany posterunek Sprowa jest podg z czynnymi Sz-mi na tor lewy, co w znanej sytuacji nastąpiło.
--- Koniec cytatu ---
Ja piszę o SZcie podanym z toru lewego semafora wjazdowego na Podg, z prawego zawsze podasz na lewy, nawet jak nie ma na słupie W24.
--- Koniec cytatu ---
To też dokładnie o tym piszę, w znanym podg. dla poc. 31101 podano Sz na wjazdowym, z toru lewego, ze wskaźnikiem W24. Poc. wjechał na prawy.
jageer:
A fakt, tak tam było. Pomyliły mi się posterunki. Zwracam honor :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej