Forum Główne > Urządzenia srk
Symulator małej stacji z mechanicznymi USRK
Pr1:
--- Cytuj ---Oczywiście, często drążkami przebiegowymi podaje się tarcze manewrowe,
--- Koniec cytatu ---
Ale my tutaj mówimy o sytuacji, w której nie ma tarcz manewrowych. Na małych stacjach z reguły nie były one stosowane.
Realniej?
Pojazd:
Ustawianie kierunku jazdy.
Podnoszenie pantografów.
Nowe dźwięki do jednostek EN57 - szczególnie drzwi i brzęczyka (o ile będą w v2; mogę podesłać dźwięki własnej "produkcji")
Sieć trakcyjna widzę, że już ma druty.
Słupki hektometrowe by dodały uroku.
Sterowanie ruchem:
Szafa
Ten widok na stację powinien nie być "z góry", lecz (najlepiej byłoby) jakby był on ukazywany z czegoś w rodzaju nastawni. W rzeczywistości dyżurny nie ma podglądu "z góry" (chyba, że nastawnie są dość wysokie, aby uzyskać taki efekt, ale nawet "grzybki" nie są takie wysokie).
A co do ceny... To szczerze nie mogę zakupić nawet wersji 1.7, bo te wszystkie sklepy z APKami nie dają mi takiej możliwości przy moim koncie.
EDIT: A jeszcze propos EN57. Przydałaby się lekka zmiana sposobu hamowania. Jak jechałem u kolegi na komórce to nie pasowało mi to. http://pl.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_FVel6
jageer:
Mówię, oprócz przypadku, gdzie mamy "wajchy", a uzależnienie kluczowe, nie znam przypadku, żeby nie było drążków. Zresztą drążek + blok, to musi razem współdziałać :)
Ja mogę pomóc merytorycznie, ba nawet z ciekawości bym pobawił się z tym i chętnię, trochę dowiedział, z jakiego "engine" to korzysta, bo mnie to interesuje, ale pod innym kątem :)
Pr1:
Ty to chyba na co dzień się tym "bawisz", co? Macie tam na tej bocznicy mechaniczne scentralizowane? ;D
jageer:
--- Cytat: Pr1 w 21 Maj 2015, 18:55:48 ---Ty to chyba na co dzień się tym "bawisz", co? Macie tam na tej bocznicy mechaniczne scentralizowane? ;D
--- Koniec cytatu ---
Komputerowe. To po pierwsze. Po drugie, już od pewnego czasu to nie moja działka ;) Ale, najlepiej na tych urządzeniach kiedyś mi się pracowało.
Paweł Piotr:
Polecam lekturę książki Antoniego Mikulskiego "Mechaniczne urządzenia zabezpieczenia ruchu kolejowego" w kwestii symulowanych urządzeń srk (dźwignie zwrotnicowe, ryglowe, drążki przebiegowe, bloki blokady stacyjnej i liniowej, bloki przebiegowo-utwierdzające, dźwignie sygnałowe), ponadto polecam lekturę Ie-1(E-1) oraz Ie-4 (WTB-E10) w kwestii przedstawianych na symulacji sygnałów i wskaźników - już jest widoczny błąd w ustawieniu wskaźnika W4, oznaczającego miejsce zatrzymania czoła pociągu (patrz rysunek).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej