Forum Główne > Inne

praca jako nastawniczy

<< < (6/6)

Maszynista222:
Z tego co mi wiadomo nastawniczy nie podaje sygnałów na semaforach :)

jageer:

--- Cytat: Maszynista222 w 03 Kwiecień 2017, 14:13:37 ---Z tego co mi wiadomo nastawniczy nie podaje sygnałów na semaforach :)

--- Koniec cytatu ---

Ta? To źle wiesz ;)

Ja i tak podziwiam dróżników. Ciężko, przez wyzwiska kierowców, którzy stoją "za długo".... ciężka praca. Na szczęście mają teraz radio-stop (może jeszcze nie wszędzie, ale wyposażają).

Paweł Piotr:

--- Cytat: Maszynista222 w 03 Kwiecień 2017, 14:13:37 ---Z tego co mi wiadomo nastawniczy nie podaje sygnałów na semaforach :)

--- Koniec cytatu ---
Źle Ci wiadomo - jageer ma rację. Przeczytaj sobie instrukcję Ie-8 (E-16), paragraf 28, ust. 8:
8.    Nastawniczemu wolno nastawić semafor na sygnał zezwalający na jazdę dla wjazdu, wyjazdu lub przejazdu pociągu, tylko na wyraźne polecenie dyżurnego ruchu, dla każdego poszczególnego przypadku osobno. Polecenie to nastawniczy otrzymuje za pomocą blokady stacyjnej, ustnie lub telefonicznie.

jageer:
Jedyne takie ciekawe przypadki, są na kolei, w sumie były na kolei piaskowej, gdzie nastawniczy (zwrotniczy) obracał wajchy w swoim okręgu (skrzynia elektromagnetyczna), a dyżurny obsługiwał wszystkie semafory :)

Zależność polegała na tym, że dyżurny z pulpitu zwalniał klucz w skrzyni post. zwrotniczego / wykonawczej. A dopiero jak komplet kluczy był na tym posterunku, widział u siebie położenie zwrotnic na pulpicie w ten sposób i mógł robić drogę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej