Forum Główne > Inne

pulpit kostkowy 3d

<< < (2/4) > >>

Ra:
Jako że swego czasu zastanawiałem się nad budową makiety pulpitu, przedstawię swoje przemyślenia. Najtańszym rozwiązaniem było by użycie płyty (np. sklejki) z narysowaną siatką kostek. Szczeliny musiałyby być jakoś obudowane elementami metalowymi (lub plastikowymi), ponieważ w drewnie jest dosyć trudno uzyskać powtarzalne otwory o prostokątnym kształcie. Podświetlenie najlepiej zrobić na LED - niższe napięcia i prądy. Sterowanie za pomocą najtańszych mikrokontrolerów typu AVR ATmega (40 nóżkowe) albo 8951, połączonych ze sobą kaskadowo magistralą szeregową (jeśli dany procesor nie obsługuje rozkazu, przesyła go do kolejnego). Do rozwiązania mechanicznego trójpołożeniowych przycisków astabilnych jeszcze nie doszedłem - przeglądałem tylko wstępnie dostępne w handlu (ON)-OFF-(ON) - dużej oferty nie ma. Trzeba by kupić kilka typów i poeksperymentować z dodatkową dźwigienką. W ostateczności można użyć dwa (ON)-OFF.

Zacha:
Nie trzeba się głowić nad imitacją kostek i szczelinami. Wiele pulpitów jest wykonana właśnie metodą rzemieślniczą, a zamiast szczelin jest kontrolka umieszczona w jednym miejscu na danym odcinku. Problem jedynie będzie z przyciskami, które jak napisałeś trudno znaleźć. Poza tym są dość drogie. Cena waha się od kilku do kilkunastu zł/szt, a przy zupełnie małym posterunku wyszłoby spokojnie ze 30.

Paweł:

--- Cytat: Zacha w 23 Wrzesień 2011, 22:46:14 ---Poza tym są dość drogie. Cena waha się od kilku do kilkunastu zł/szt,
--- Koniec cytatu ---

Gdzie znalazłeś przyciski do pulpitów za kilka/kilkanaście zł/szt.?

Zacha:
Sory, nie sprecyzowałem. Chodziło mi o niestabilne podobne do oryginalnych. Ale takich z prawdziwego zdarzenia to raczej nie znajdziemy.

rustsaltz:
Łączników z położeniem góra-zero-dół raczej nie ma. Uparcie takich szukałem ale niestety w sklepach rozkładają ręce.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej