Forum Główne > Inne

Technikum

<< < (14/25) > >>

Lexx:
Panowie nie ma w ogóle takiej możliwości jak robienie badań okresowych na własną rękę i na własny koszt. Tym bardziej o skierowaniu na badania lekarskie dla kandydatów do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych lub wyższych mówi Dz. U. Nr 155, poz. 1045 z 25 sierpnia 2010 z późniejszymi zmianami. Sprawy pracownicze reguluje kodeks pracy, a ponieważ dyżurny ruchu jest to pracownik na umowie o pracę to ten kodeks jest w mocy i reguluje wszystko związane z BHP itp. To jest wiadome :)

No to jedziem z prawniczym tekstem:

Art. 229. kodeksu pracy
§ 1. Wstępnym badaniom lekarskim podlegają:
1) osoby przyjmowane do pracy,
2) pracownicy młodociani przenoszeni na inne stanowiska pracy i inni pracownicy przenoszeni na stanowiska pracy, na których występują czynniki szkodliwe dla zdrowia lub warunki uciążliwe.

§ 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowa-dzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.

§ 4. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku.

§ 5. Pracodawca zatrudniający pracowników w warunkach narażenia na działanie substancji i czynników rakotwórczych lub pyłów zwłókniających jest obowią-zany zapewnić tym pracownikom okresowe badania lekarskie także:
1) po zaprzestaniu pracy w kontakcie z tymi substancjami, czynnikami lub pyłami,
2) po rozwiązaniu stosunku pracy, jeżeli zainteresowana osoba zgłosi wniosek o objęcie takimi badaniami.

§ 6. Badania, o których mowa w § 1, 2 i 5, są przeprowadzane na koszt pracodawcy. Pracodawca ponosi ponadto inne koszty profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami, niezbędnej z uwagi na warunki pracy.

I to jest najważniejszy artykuł kodeksu pracy mówiący o badaniach. Tak samo wszystkie badania do szkół są wykonywane za darmo. Jedyny nasz koszt to czas...

Pr1:
A kto się tego trzyma? Na pewno nie PLK, a tym bardziej ta szkoła

-----------------

Przed chwilą czytałem taki artykuł co faceta przyjęli na ISDR-a. Po przepracowanych 2 latach poszedł na badania lekarskie. No i idzie, a ta mu mówi że nie może pracować (wyniki badań miał takie jak poprzednio ALE...). Okazało się, że doktorka przy poprzednim badaniu zapomniała zbadać wzrok przeoczyła wyniki badań, a teraz okazało się, że nie może pracować ze względu na wzrok.

Lexx:

--- Cytat: Pr1 w 06 Grudzień 2012, 13:20:58 ---A kto się tego trzyma? Na pewno nie PLK, a tym bardziej ta szkoła
--- Koniec cytatu ---

Zapędzasz się za daleko z tym stwierdzeniem :) Nie ma takiej możliwości by PLK nie przestrzegała BHP i badań lekarskich wstępnych czy okresowych. Pracodawca taki jak PLK może narazić się na wielomilionowe kary i występowanie pracowników na drogę sądową za nie dopełnienie jakichkolwiek obowiązków wynikających z kodeksu pracy. Jak dobrze pamiętam jest to też zabezpieczone tak, że jeśli nie udasz się na badania okresowe to pracodawca ma prawo nie dopuścić cię do stanowiska pracy. Oni to dobrze kontrolują bo tutaj wchodzi w grę życie ludzi.

Także kompletnie negatywne podejście do działań PLK jest nad wyraz. Myślę, że panowie pracujący obecnie w PLK i piszący na forum mogą coś na ten temat napisać więcej. Moje doświadczenie to lekarz zakładowy w Cegielskim i tam nawet nie było mowy o nie przestrzeganiu badań okresowych czy wstępnych jak się zatrudniałem.

Pr1:
A tak ap ropo. Taka droga jeszcze jest:
LO (niestety), matura
WCE, egzamin kwalifikacyjny 
zabieg laserowy  :-\ (Znajomy mechanik mi poleciał. Powiedział, że gdy go przyjmowali miał -5,0. A po zabiegu normalnie jeździ (aktualnie robi kurs w PKP Intercity)
praca w PLK

Czy ten cały zabieg laserowy jest dozwolony w PLK? Jak zrobię taką operacje to normalnie mnie przyjmą bez żadnych nieporozumień itd.?

MaKu:
Nie masz badań, to L-4. Nie będziesz miał, to w/g umowy o pracę:
"Następuje natychmiastowe jej rozwiązanie z zachowaniem warunków wypowiedzenia o pracę w trybie natychmiastowym z powodu utraty zdolności wykonywania zawodu".

Czy jakoś tak...

--- Cytat: Pr1 w 06 Grudzień 2012, 13:20:58 ---A kto się tego trzyma? Na pewno nie PLK [...]

--- Koniec cytatu ---

A Tobie kolego, radzę się zastanowić dwa razy, zanim następnym razem klikniesz "Wyślij wiadomość".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej