Forum Główne > Ruch kolejowy
Wyjazd pociągu roboczego na szlak z przejazdu kolejowego
ISDR12:
A jak to jest na przejeździe co jest dróżnik, to on nakaz jazdy daje i trzeba to pisać?
Jeszcze nurtuje mnie do jakiego kilometra może wyjechać drugi roboczy - 500 m przed przejazdem czy 500 przed km, do którego dojeżdża roboczy?
MaKu:
Jeżeli wypełnisz w rubryce 1. "po otrzymaniu sygnału nakaz jazdy", to zgodie z iR-1 musisz brać tarczkę i gonić.
Ir-1, §57, ust 4, pkt 1-3.
Droznik:
Do 500m od ostatniej przeszkody tj np Rob wjezdża w km 2,000 i jedzie do 3,000 to piszesz ze kolejny robek jedzie do 1,500 natomiast gdy jedzie do 1,800 to piszesz swojego do 1,300.
Oczywiście musisz wtedy napisać że w km... pracuje rob1/2. Ten co jedzie to ma nowy numer. I nie możesz wypisać że tylko po otrzymaniu tego rozkazu bo kontroler łatwo może zabrać Ci procenty, bo żeby tak odnotować musisz mieć już szlak zamkniety, zapytania o wolną drogę itp, jedynie takie coś możesz przez Radio podyktować im i wtedy mogą działać. No i sygnał Ty podajesz ewentaulnie dyżurny ruchu pomocniczy jeśli jest do tego upoważniony.
Kto powiedział że po zamkniętym "na pełnej prędkości" można jechać?? Wskaż mi taki paragraf bo to jest błąd!!
MaKu:
--- Cytat: Droznik w 02 Czerwiec 2013, 15:14:15 ---Kto powiedział że po zamkniętym "na pełnej prędkości" można jechać?? Wskaż mi taki paragraf bo to jest błąd!!
--- Koniec cytatu ---
§ 70, ust. 9.
jageer:
--- Cytuj ---Prędkość jazdy pociągu na zamkniętym i zajętym torze szlakowym nie może przekraczać 30 km/h. Na zamkniętym torze szlakowym niezajętym przez tabor kolejowy, na którym nie ma przeszkód do jazdy, może być stosowana dozwolona dla danego pociągu prędkość jazdy, o czym dyżurny ruchu powiadamia drużynę pociągową za pomocą rozkazu pisemnego.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej