Autor Wątek: Pulpity fikcyjnych stacji  (Przeczytany 371760 razy)

Offline Paweł Piotr

• Użytkownik
Odp: Pulpity fikcyjnych stacji
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Maj 2017, 22:53:06 »
Fakt. Mój pulpit Dozowników taki bardzo nie dopracowany. :( Skąd miałem wiedzieć ze jest instrukcja jak zrobić poprawnie pulpit? I przedstaw mi co nie tak z moimi bo mam wątpliwości co do swoich.
OK. Poczynając od nomenklatury - nie ma posterunku rozgałęźnego, tylko posterunek odgałęźny.
Po drugie - nieprawidłowy (a wręcz absurdalny) układ torowy tego Twojego posterunku.
Po trzecie - wszystkie moje uwagi, zamieszczone w poprzednim moim poście, odnoszą się także do Twojego projektu.

Offline Tadek40

• Użytkownik
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Maj 2017, 22:56:25 »
Cóż a więc.....................:
1. Na filmie gdzieś widziałem że napisane rozgałęźny więc przepraszam.
2. Fakt. Nie umiem robić porządnych pulpitów więc większości z moich się nadają do gruntownej poprawki.
3. Cóż....................... Fakt źle zrobiłem a więc zrobie gruntowne poprawki.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2017, 22:59:31 wysłana przez Tadek40 »

Offline Paweł Piotr

• Użytkownik
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Maj 2017, 23:06:43 »
Tu nie chodzi o przepraszanie. Problem tkwi gdzie indziej i z tego trzeba sobie zdać sprawę. Użyję takiego porównania - istnieją edytory muzycznego zapisu nutowego, tylko aby się nim prawidłowo posłużyć, należy znać się na muzyce, jako takiej, z jednej strony, a z drugiej strony znać się na technice i sztuce kompozycji...

Maszynista222

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Maj 2017, 14:56:20 »
Nie do końca wiem co źle zrobiłem...
Fakt WK powinny być...Blokada też pomieszana....
Co jeszcze?
Nie pisze tego z wyrzutami tylko nie wiem gdzie zrobiłem błąd prosze o wytłumaczenie  :)

Offline jageer

• Projektant
  • Użytkownik
  • Podg. Papago
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Maj 2017, 15:28:40 »
Popatrzcie na oryginalne pulpity, jakie przyciski, poczytajcie książki o pulpitach, pomacajcie prawdziwe kostki. Bo pulpit 50x26 ze stacją z 4 torami, to ja nie wiem jak byście rozrysowali WGA, KO, KG itp....

Offline Paweł Piotr

• Użytkownik
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Maj 2017, 15:55:50 »
http://www.symulator.isdr.pl/2_3.php
Na tej stronie jest bardzo dobry przykład opisu pulpitu kostkowego do symulatora - proszę go dokładnie obejrzeć.
Proszę zamieścić plan schematyczny (sporządzony zgodnie z przepisami) Twojego projektu - to jest podstawa do konstrukcji pulpitu.
Proszę określić rodzaj przekaźnikowych urządzeń srk.
Proszę określić rodzaje blokad liniowych na szlakach.
Dopiero wówczas można wskazać błędy przez Ciebie popełnione.
Co do samego pulpitu: w jednej kostce może znajdować się tylko jeden przycisk, umieszczony w jednym z rogów kostki (w IZH111 stosuje się kostki ze specjalną konstrukcją przycisku na środku kostki), przyciski do obsługi zwrotnic umieszcza się w kostce obrazującej rozjazd, nie umieszcza się przycisku do obsługo semafora w kostce, będącej powtarzaczem tarczy ostrzegawczej, a sam powtarzacz tarczy ostrzegawczej (w domyślnym typie usrk na Twoim rysunku) zawsze składa się z dwóch kontrolek - pomarańczowej i zielonej, przyciski doraźnego zwolnienia przebiegów są plombowane, a nie z licznikami, brak opisu przycisków operacyjnych, doraźnych, izolacji torowej, numeracji torów, niewłaściwa kompozycja elementów pulpitu - np. mierniki i przełączniki umieszcza się w górnej części pulpitu, błędnie zobrazowane blokady liniowe, braki przycisków w określonych grupach przycisków operacyjnych i doraźnych, zła symbolika peronów, to na gorąco...
W kwestiach projektowania układów torowych: tory boczne muszą posiadać zabezpieczenie (wykolejnice lub żeberka ochronne), tory boczne nie posiadają urządzeń kontroli ich zajętości..
Jak napisałem wcześniej - chcąc prawidłowo korzystać z narzędzia do projektowania pulpitów, potrzebna jest dość spora wiedza - o kolei, o projektowaniu układów torowych, o zasadach rysowania planów schematycznych, o zasadach działania poszczególnych typów przekaźnikowych usrk, o zasadach budowy i działania pulpitów kostkowych...
Projekt pulpitu  jest jednym z ostatnich z elementów projektu posterunku ruchu..

Maszynista222

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Maj 2017, 16:50:12 »
Blokada typu Eap. Urządzenia takiego typu jak Testowo-głównie tym sie wzorowałem  :)
Przy tarczy Tz1 już jest WK. Czy gdzieś jeszcze trzeba dać Wk?
Blokadę zrobiłem jak do Borku z Testowa

Offline Tadek40

• Użytkownik
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Maj 2017, 16:52:16 »
Kurcze to zrobienie bardzo dobrze pulpitu kostowego to czarna magia.

Maszynista222

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Maj 2017, 17:10:09 »
To fakt  :D
Niby takie proste a jednak nie  :)

Offline Tadek40

• Użytkownik
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Maj 2017, 15:16:45 »
Prawdobodopnie mój ostatni pulpit z powodu kiepskich umięjętności w robieniu. Pulpit stacji Jasło.

Offline jageer

• Projektant
  • Użytkownik
  • Podg. Papago
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Maj 2017, 15:34:54 »
Brak dPo, dKo, 2 przyciski w 1 kostce, możliwość podania sygnału manewrowego na semaforze wjazdowym, brak przycisków od Kr, Pjz i rozwiązań przebiegów.

Wstawiam, jak widać, można na mniejszej kracie ;) Też brakuje kilku przycisków, semaforów i opisów, ale chodziło o pokazanie ogólne
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2017, 16:09:44 wysłana przez jageer »

Offline Tadek40

• Użytkownik
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Maj 2017, 18:12:45 »
Widzisz bo przyciski rozwiązywania to dla mnie czarna magia i a te przyciski o którym wspomniałeś to zapomniałem.

Offline jageer

• Projektant
  • Użytkownik
  • Podg. Papago
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Maj 2017, 18:40:10 »
Widzisz bo przyciski rozwiązywania to dla mnie czarna magia i a te przyciski o którym wspomniałeś to zapomniałem.

Rozwiązania - prosta sprawa jeżeli masz semafor A robisz zA, jeżeli masz semafor B robisz zB i tak dla wszystkich semaforów (pomijam grupowe itp.)

Do każdego rozjazdu masz Kr i pJz + nr rozjazdu nr Kr2 a jeżeli 1 przyciskiem idą 2 wajchy to np Kr1/2.

Trzeba popatrzyć na pulpity, chyba najlepiej się nauczyć w symku.

Maszynista222

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Maj 2017, 19:50:46 »
Chyba nic nie brakuje  :D

Offline Tadek40

• Użytkownik
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Maj 2017, 20:25:04 »
Jageer dzięki za chęci. Aczkolwieg stawaim tu poprawioną wersje pulpitu stacji Jasło.
P.S Być może pojawią się poprawione wersje pulpitów posterunku odgałęźnego Rybno oraz stacji Dozowników.